vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Woonkamer - Duurzaam design: mooi voor je huis én de wereld

Duurzaam design: mooi voor je huis én de wereld

Er zijn steeds meer woonmerken met duurzame producten. Ze zijn niet alleen oogstrelend en een aanwinst voor je interieur, ze zijn ook nog eens goed voor mens, milieu en maatschappij. Kijk maar. 

De afgelopen beurseditie werkten we met het oog op duurzaamheid samen met The Substitute, waar duurzaam wonen begint. Machteld Rijnten en Marieke Kamphuis, oprichters van The Substitute, hebben zich verdiept in de issues die spelen bij de productie van onze meubels. Grondstofgebruik, natuurvernietiging, toxische stoffen, transportkilometers en uiteraard Co2 uitstoot zijn allemaal meetbaar. Met hun kennis over hoe het duurzamer kan helpen ze bedrijven, en nu dus ook ons! The Substitute is het duurzame geweten van onze mooie beurs. Zij namen verschillende deelnemende bedrijven onder de loep en bekeken hoe duurzaam ze werkelijk zijn. Denk aan criteria zoals materiaalkeuze, productielocatie, arbeidsomstandigheden en transportkilometers. Er deden tientallen duurzame merken mee met de laatste vt wonen&design beurs, waaronder deze bedrijven met hun stoelen en banken en de volgende, onderstaande woonmerken!  

Kast met een jas

Natuurlijk, eerlijk en duurzaam: dat zijn de kernwaarden van het bedrijf Campo Interieur & Advies. Ook zijn ze specialist in bio based materiaal en willen ze het verschil in het interieur maken met materialen van Organoid, Pinatex en Barktex. Denk aan textiel, meubelpanelen en behang gemaakt van weidegrassen uit Oostenrijk, stof van boomschors of een mooi alternatief voor leer gemaakt van restanten van de ananasteelt. Op de aankomende vt wonen&design beurs wordt er verschillende producten getoond en ook wordt ‘de kast met een Jas’ geïntroduceerd, een co-creatie tussen Campo & Cespo. Naar eigen zeggen is het de meest duurzame en meest flexibele kast van Nederland. De kast bestaat uit losse onderdelen die tijdens het gebruik uitwisselbaar zijn. De ‘jasjes’ van wolvilt zijn afneembaar en ook om te wisselen. Wil je van de lage kast een hoge maken? Geen probleem. En andersom natuurlijk ook. Alle modules en materialen zijn vervangbaar. Zo kun je tientallen jaren plezier hebben van een kast, ééntje die met je meegroeit en beweegt. 

Wandpanelen van wol

In het atelier van LumaLano worden bijzondere wandpanelen en lampen van Europese wol gevilt. Wol is bij uitstek geschikt voor interieurprojecten: het is geluidsabsorberend, vochtregulerend en geeft ruimtes een warme, persoonlijke uitstraling. En al hun producten zijn 100% natuurlijk, duurzaam, uniek en handgemaakt. Zo wordt bijvoorbeeld de wol gekleurd met plantaardige verfstoffen. Oude verfplanten als meekrap, wouw en walnoot maken rode, heldergele, bruine en groene tinten. En ook de materialen die gebruikt worden voor de wandpanelen en de lampen zijn biologisch afbreekbaar. De wol, de kleurstoffen als de versteviger van de lampen zijn milieuvriendelijk en composteerbaar.  Zo wil LumaLano met haar producten de wereld mooier maken.

Met oog voor het ambacht

Ken je de producten van Saudade Collective al? Hier vind je een collectie die niet alleen eerlijk en duurzaam geproduceerd is, maar ook prachtig en uniek in vorm, materiaal en uitvoering. Alle objecten, zoals porseleinen vazen en houten schalen, zijn voortgekomen uit het ambacht van de maker, die zijn of haar product onder goede omstandigheden en voor een leefbaar inkomen met de hand gemaakt heeft. De makers van Saudade vormen een collectief. Hier koop je in met een gerust hart. Zelfs het verpakkings- en verzendmateriaal is duurzaam en recyclebaar.

Slow Furniture

De uit Breda afkomstige Houtbroeders ontwikkelde afgelopen jaren een mooie meubellijn als tegenhanger van fast furniture. Hun meubels zijn kwalitatief goed gebouwd, modulair, demontabel en goed te onderhouden en uit te breiden. En er worden eerlijke en natuurlijke materialen uit Europa voor gebruikt.

Op de vt wonen&design beurs presenteren ze een nieuwe duurzame meubellijn, een variant op kast ‘Bosk’. De woonkamerkast, met knipoog naar het warme Scandinavisch Design van toen, is ontwikkeld om als eigentijdse maatwerkkast een leven lang mee te gaan. De nieuwe meubellijn gaat dan ook uit van maatwerk. In een persoonlijk gesprek worden de opties die je hebt bij de kasten ingevuld en de kleuraccenten bepaald.

Dit is trouwens kast Einder, ook een plaatje, vind je niet?

Rechtstreeks uit Equador

Bij EcuaFina vind je Fairtrade producten uit Ecuador. Rebecca Braak organiseert hier rondreizen en kwam zo in aanraking met talloze lokale artesanoms, ambachtslieden die authentieke Ecuadoriaanse producten maken. Denk aan alpaca native dekens, kleurrijke vloerkleden, sjaals, poncho’s, en Panama Hoeden. Al deze producten worden nog op een eerlijke manier, vaak in familieverband op kleine schaal, geproduceerd. Rebecca bezoekt de families vaak om nieuwe ontwerpen te bespreken en producten op te halen. De duurzame alpacawol die gebruikt wordt bij de dekens zorgt voor een warm & natuurlijk gevoel. 

Ook interessant?