///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Tuin aanleggen: stap voor stap

Tuin aanleggen: stap voor stap

Een lekkere tuin is natuurlijk een droom. Heb je een tuin die niet helemaal naar je zin is en wil je die op de schop gooien? We zetten een paar handige tips voor je op een rij. 

Nieuwe tuin? Maak een wensenlijstje

Als je besluit je tuin grondig te gaan verbouwen, dan is het verstandig eerst een wensenlijstje te maken. Wat vind je het belangrijkste in de tuin: een zonnig terras, een vijver, een tuinhuisje, een grote border of moet de tuin juist onderhoudsvriendelijk zijn? Vind je het lastig zelf te bepalen hoe jouw droomtuin eruit moet komen te zien? Laat je dan inspireren door anderen. Slimme tip: via Pinterest vind je de mooiste beelden. Laat je inspireren en maak er borden aan waarop je jouw favoriete beelden bewaart.

Tuinbudget bepalen

Denk ook na over de financiering. Want net als bij een verbouwing van je huis, kan een verbouwing van de tuin ook behoorlijk in de papieren lopen. Van zeer bescheiden ontwerp tot aanleg, ben je zomaar € 3000 verder. Het tienvoudige, voor een tuin van een gemiddelde woning, komt ook voor. Wat heb jij over voor de tuin? En heb je dat geld zelf, of sluit je er liever een lening voor af?

Tuinontwerp

Als je een hovenier inschakelt om een tuinontwerp te maken betaal je voor een ontwerp van 100 m2 ongeveer € 500. Wil je er ook een gedetailleerd beplantingsplan bij, dan komt er gemiddeld 50% bovenop de prijs. Je kunt natuurlijk ook zelf een ontwerp maken. In het artikel ‘Tuin ontwerpen’ van vtwonen lees je hoe je zo’n tuinplan aanpakt.

Prijsonderhandeling

Als het tuinontwerp naar je zin is, kun je onderhandelen over de prijs van het aanleggen. Kijk goed waar ruimte is om te besparen. Zijn er werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren? Laat je de hovenier al het materiaal leveren, of ga je zelf op zoek naar aanbiedingen? Als het tuinplan definitief is en de offerte is geaccepteerd, kan de hovenier aan de slag.

Voorbereiden

Heb je mooie beplanting staan die niet past binnen het nieuwe tuinontwerp, dan kan het de moeite lonen deze op Marktplaats aan te bieden. De tuin verder leeghalen is vaak een klus om zelf te doen.

Tuin aanleggen

Het echte werk kan beginnen. Op de plek waar het terras komt, zal zand worden gelegd, de borders worden voorzien van vruchtbare zwarte grond, beschutting, tuinhuisje, bestrating, verlichting, kortom alles wat jullie hebben afgesproken, wordt aangelegd of opgebouwd. Als laatste volgt de beplanting.

Onderhoudsplan voor de tuin

Laat de hovenier een onderhoudsplan leveren. Hierin zet hij precies welke planten, wanneer moeten worden gesnoeid. Handig, hoef je het alleen nog maar even op de kalender te noteren. Wist je trouwens dat je op vtwonen.nl/tuinieren ook veel tips vindt over het onderhoud van je tuin?

Ook interessant?