vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Verbouwen: handig stappenplan

Verbouwen: handig stappenplan

Als je besluit van jouw huis jouw droomhuis te maken en te gaan verbouwen komt er veel op je af. Om je alvast een beeld te geven van wat je dan allemaal te wachten staat hebben we de 7 belangrijkste stappen voor je op een rij gezet.

Stap 1: het plan

Maak een moodboard voor de ruimte die je wilt verbouwen. Online kun je dat bijvoorbeeld doen op Pinterest. Wat wil je bereiken met de verbouwing (meer ruimte, andere indeling), welke sfeer wil je neerzetten, welke materialen ga je daarvoor gebruiken en –niet onbelangrijk- wat mag het kosten en hoe ga je dat financieren? Laat je inspireren door Pinterest, Instagram, woonwinkels, leuke woonblogs en natuurlijk de woonbladen.

Soms is het best lastig om zelf je plan goed op papier te krijgen. Een persoonlijk adviesgesprek met een woonexpert kan daarbij zeker helpen. Wedden dat je plan daardoor meteen een stuk concreter wordt?

Stap 2: de aannemer

Tenzij je zelf heel handig bent, ga je op zoek naar een goede aannemer. Vraag aan familie, vrienden en kennissen of zij ervaring hebben met iemand. Er is namelijk zoveel aanbod dat het fijn is als je met iemand in zee gaat waarvan je weet hoe hij te werk gaat. Houdt hij zich bijvoorbeeld wel aan de planning? Werkt hij nauwkeurig? Laat minimaal drie aannemers een offerte uitbrengen. Uiteindelijk maak je een keuze gebaseerd op prijs, kwaliteit en op klik.

Stap 3: definitief plan

Samen met de gekozen aannemer bespreek je jouw wensen en het plan dat je, al dan niet met een architect, hebt gemaakt. Het is belangrijk dat je alle afspraken zwart op wit zet en vooraf een prijsafspraak maakt. Spreek ook af hoe jullie omgaan met eventueel meerwerk. Is dat risico voor de aannemer of voor jou? Het is verstandig sowieso 5% van het budget te reserveren voor onvoorziene kosten.

Stap 4: vergunningen

Helemaal als je plannen hebt voor aan-en of uitbouw, heb je vaak een vergunning nodig. Bij de gemeente kun je eenvoudig nagaan of je voor jouw verbouwing een vergunning nodig hebt en hoe je die aanvraagt. De aannemer kan je hierbij helpen.

Stap 5: financiering

Een verbouwing betaal je in delen. De aannemer zal voor aanvang al wat geld willen zien. Het laatste stukje van de rekening betaal je pas na de oplevering. Voor slechts weinig mensen geldt dat ze een grote verbouwing uit eigen middelen kunnen financieren. Lenen kan dan een uitkomst zijn, mits je het verantwoord doet.

Stap 6: uitvoering

De aannemer gaat aan de slag. Vaak is het zo dat hij de klus niet zelf klaart, maar daar vakmannen uit zijn eigen netwerk voor inschakelt. Houd altijd zelf in de gaten of de gemaakte afspraken worden nagekomen en trek bij de aannemer aan de bel als je ergens over twijfelt of niet tevreden bent.

Stap 7: oplevering

Nadat de verbouwing is afgerond, komt de aannemer nog een keer langs om samen met jou het geleverde werk te bekijken. Als er nu nog gebreken zijn, maken jullie samen een lijst met punten die zullen worden verbeterd. Pas als alle punten naar wens zijn opgeleverd, betaal je het laatste deel van de rekening.


Ook interessant?