vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Slim en duurzaam huis - Duurzaam wonen: zo financier je het

Duurzaam wonen: zo financier je het

Wie zijn huis wil verduurzamen, heeft daarvoor middelen nodig. Loop je rond met plannen voor zonnepanelen of warmtepomp? Deze specialist weet precies welke financiële opties er zijn.

Uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat ruim zestig procent van de huizenbezitters het belangrijk vindt om hun eigen woning te verduurzamen. Veel mensen weten vaak alleen nog niet hóe ze verduurzaming kunnen financieren. Er zijn namelijk verschillende manieren om dat te doen, van het inzetten van spaargeld tot het aanvragen van subsidie. We vroegen De Hypotheker hierover het hemd van het lijf.

Veel mensen spreken waarschijnlijk al snel hun spaargeld aan. Is dat een goed idee?

Je spaargeld gebruiken om je woning duurzamer te maken is een goede investering. Je ziet tenslotte je energierekening al snel dalen. Daarnaast stijgt je woning juist in waarde. 

Als je een huis koopt, kun je energiebesparende maatregelen dan mee financieren?

Wie van plan is om een woning te kopen en aan de slag wil gaan met verduurzamen, kan een hoger hypotheekbedrag krijgen. Als je energiebesparende voorzieningen financiert, mag je de extra kosten aan energiebesparende voorzieningen tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van je woning lenen. 

Bij de inkomenstoetsing wordt bepaald hoeveel je precies kunt lenen. Investeringen in energiebesparing blijven tot maximaal 9.000 euro buiten beschouwing. Bij een woning waarover het hele jaar net zoveel energie is verbruikt als er wordt opgewekt (nul-op-de-meter woning) is dit zelfs 25.000 euro met energieprestatiegarantie en 15.000 zonder deze garantie. Je inkomen moet wel minimaal 33.000 euro zijn. Die garantie is trouwens een verzekering die je afsluit met je bouwbedrijf. Het garandeert dat je afgesproken energiebesparing daadwerkelijk haalt.

Welke energiebesparende voorzieningen vallen daar onder?

Daaronder vallen: gevel-, dak-, vloer- en leidingisolatie, energiezuinige kozijnen, deuren en daarmee gelijk te stellen constructieonderdelen, hoog rendement beglazing (HR++), installatie voor warmteterugwinning, energiezuinige ventilatie inclusief hoog-rendement-ventilatoren, hoogrendementketels, warmtepompen, zonneboilers, zonnecellen of een combinatie daarvan.

Worden er voorwaarden aan gesteld?

Het bedrag wordt in een bouwdepot gestort. Van te voren geef je aan welke maatregelen je wilt nemen en wat daarvoor de te verwachtte kosten zijn. Als de kosten eenmaal gemaakt zijn, dien je de facturen in en kan er uit het depot worden uitbetaald. Als niet het volledige depot wordt gebruikt, dan wordt het resterende bedrag afgelost op de hypotheek. Afhankelijk van de geldverstrekker wordt het depot ook voor een bepaalde duur aangehouden. Na afloop van die afgesproken duur wordt het restant ook afgelost op de hypotheek.

Je kunt energiebesparende maatregelen tot 106% van de waarde van de woning meefinancieren. Voor een exacte berekening kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur. 

Wat als je al een koophuis hebt? Hoe financier je dan via een hypotheek?

Als er sprake is van overwaarde, dan kan het een goede optie zijn om je huidige hypotheek op te hogen of een tweede hypotheek op je woning te sluiten om de energiebesparende maatregelen te financieren. Heb je geen overwaarde op je huis? Geen nood, want ook dan kan je de hypotheek verhogen voor energiebesparende voorzieningen. De kosten daarvoor mag je namelijk mee financieren (tot 106 procent van de waarde van de woning).

Kun je ook verduurzamen met hulp van de gemeente?

Zeker. Verschillende gemeenten en provincies stimuleren bijvoorbeeld het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. De voorwaarden kunnen verschillen per gemeente of provincie. Daarnaast biedt het Nationaal Energiebespaarfonds in samenwerking met de SVn de Energiebespaarlening aan. Er zijn leningen beschikbaar voor zowel particuliere woningeigenaren als voor VvE’s. Hiermee kun je tot 25.000 euro lenen tegen een aantrekkelijke vaste rente. Je kunt ook boetevrij vervroegd aflossen.

Zijn er nog andere opties voor financiering?

Als je onvoldoende eigen middelen hebt voor het verduurzamen van je huis dan is het een optie om een persoonlijke lening af te sluiten. Dat gaat gepaard met een belastingvoordeel. Als je een persoonlijke lening afsluit voor verbetering van je woning, is deze rente fiscaal aftrekbaar.

Tip: bereken je besparing met de online duurzaamheidsscan

Met deze handige online scan bereken je in een paar minuten hoeveel je kunt besparen met verschillende energiebesparende voorzieningen. Start de scan

Ook interessant?