///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Plukgeluk: zelf een pluktuin aanleggen

Plukgeluk: zelf een pluktuin aanleggen

Nederland kent steeds meer pluktuinen waar je in de zomermaanden kunt genieten van de bloemenpracht maar ook je eigen veldboeket kunt plukken. Hoe fijn zou het zijn om je eigen pluktuin te hebben. Bloemenstyliste Angelina van Style Rustique vertelt hoe en wanneer je dat het beste doet.

Plek en bloemen kiezen

Kies een plek voor de pluktuin. Veel eenjarigen houden van zonlicht, zorg dus voor een zonnig plekje zonder schaduw van hogere beplanting. Een pluktuin kun je zo groot of klein maken als je wilt. Kies een geschikte plek en bepaal de vorm. Heb je veel plaats? Maak dan looppaden, zo kun je gemakkelijk bij alle bloemen.

Kies bloemen uit die je mooi vindt: zaad, vaste planten, knollen en bollen. Houd rekening met kleur, geur, hoogteverschillen, benodigde hoeveelheid zonlicht en de bloeitijd. Tip: plant ook kruiden zoals dille, venkel, pepermunt, salie, marjolein en kamille in de pluktuin. Leuk in een veldboeket en lekker als thee.

Verwijder eerst al het onkruid en spit de grond om. Verwerk compost door de grond.

Maak een plan

Bepaal waar je de vaste planten, eenjarigen, bollen en knollen gaat planten. Zet de kleinste vooraan, grote achteraan. Zaadjes kunnen vanaf half april in de volle grond. Tip: in deze handige zaaikalender vind je wanneer je jouw favoriete bloemen kunt zaaien en wanneer ze bloeien. Je kunt je pluktuin zo samenstellen dat je er wel drie seizoenen van kunt genieten.

Zaai dun uit en bedek het zaad met een laagje van 0,5 centimeter potgrond. Zet de border goed vol. Zo zorg je voor een dichte beplanting. Tip: Als het past in je tuin, plant dan ook een paar klimmers. Een mooie bruidssluier of een braam waarvan je in het najaar heerlijk kunt snoepen.

Als de plantjes ongeveer 8 centimeter groot zijn, kun je ze toppen. Dan wordt de plant voller en blijft hij steviger staan.

Vaste planten in pot kun je het hele jaar door planten. Zorg dat de wortelkluiten goed nat zijn; zet ze voor het planten ongeveer 15 minuten in een emmer water.

 Besproei het zaad en de plantjes regelmatig.

Onderhoud je pluktuin

Verwijder regelmatig onkruid en uitgebloeide bloemen. Zaadvorming eist veel energie van de plant en stopt de bloei. Tip: In de nazomer kun je zelf zaden oogsten. Je vindt ze op de plek waar eerst de bloem zat. Laat ze goed drogen en bewaar ze koel en droog in papieren zakjes.

Eind juli is de pluktuin op zijn mooist! Tip: droogbloemen zijn helemaal terug van weggeweest. Door de bloemen uit je pluktuin te drogen, geniet je er het hele jaar van. Denk bijvoorbeeld aan strobloemen, rhodante, kerrieplant, hazenstaart en reuze papavers.

Tip: In Brabant vind je Bloemenboerderij Langendam, een unieke plek van ruim één hectare groot. Hier is van alles te beleven: van bloemen plukken tot broodbakken en je kunt er zelfs je geplukte bloemen laten drogen. Neem een kijkje op de site.

Bron: Buitenwonen Landelijke Stijl 2020 | styling & fotografie: Floor van Dinteren (Floorabella) en Angelina van Oort (Style Rustique)

Dit artikel word je aangeboden door Wonen Landelijke Stijl,  hier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook inspirerende activiteiten van vtwonen in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

Ook interessant?