vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Home Couture: stoffen en textiel anno 2020

Home Couture: stoffen en textiel anno 2020

Textiel komt van het Latijnse woord texere wat weven betekent. En er wordt weer volop geweven in de Lage Landen. Prachtige stoffen en dessins zijn het resultaat met soms verrassende materialen en technieken. Een ontwikkeling die we ook zien voor gordijn- en meubelstoffen. Een paar trends die opvallen anno 2020.

Oude meesters

Veel stoffen en dessins van nu zouden niet misstaan op schilderijen van oude meesters. We zien velours, goud, parelmoer en klassieke kleuren als saffierblauw en ossenbloedrood, maar ook de textuur en plooien doen denken aan vroegere tijden. Zo is de collectie Echoes van Sahco  geïnspireerd op  muurschilderingen uit de Renaissance. De stof Heve van La Gadoue lijkt met zijn golvende moiré-effect op een ruwe zijde. Maar schijn bedriegt, het is linnen waarop gekleurde latex met een dikke kam wordt aangebracht.

Tip
: In deze video zie je hoe ze een gordijn met deze techniek maken.

Duurzamer

Stoffen in huis brengen behalve kleur en stijl ook een betere akoestiek. Dat vinden we steeds belangrijker. Als tegenwicht voor een druk bestaan brengen we rust en eenvoud in ons interieur. Weefsels met een ruwe organische structuur en natuurlijke, ingetogen tinten. In het gebruik van gerecyclede materialen schuilt een streven naar duurzaamheid.  Mesh van De Ploeg  is een lichtglanzende in-between, gemaakt van plastic flessen en in zeven kleuren beschikbaar. Maar ook de bekledingsstof Re-Wool van van Kvadrat bevat 45% hergebruikte wol.

Eigenzinnig textiel

Stoffenontwerpers in Nederland en België herontdekken en vernieuwen lokale tradities. Of het nu gaat om vertrouwde dessins of weefsels van eigen bodem. Prachtig zijn de plaids Fringes & Floats van Alissa + Nienke, gemaakt met 3D-weeftechnologie, waardoor een rijke textuur ontstaat. Subtiel van kleur maar met sterke grafische lijnen en glinsterende accenten is de collectie Era – een tafelloper en servetten – die Mae Engelgeer in samenwerking met het textielmuseum creëerde, geïnspireerd op het 100-jarig bestaan van Bauhas.  Ook de kleurrijke zakdoeken van Huff & Puff zijn puur ambacht, handgemaakt in het oudste naaiatelier van België. Vervaardigd van lyocell, een stevige vezel op basis van duurzaam geteelde eucalyptus en oersterk in natte toestand. In de zakdoeken van Huff & Puff mag dus een traan gelaten worden.

Tip: In het TextielMuseum in Tilburg ontdek je wat textiel kan doen. Design, kunst, mode, erfgoed en innovatie komen hier samen. Plan een bezoek en vergeet niet langs te gaan in de geweldige TextielShop die bij het museum hoort.

Bron: Eigen Huis & Interieur 02-2020 | Beeld Fringes & Floats van Alissa + Nienke

Dit artikel word je aangeboden door Eigen Huis & Interieurhier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook inspirerende activiteiten van Eigen Huis & Interieur in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

Ook interessant?