vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Woonkamer - Goed zitten: dit zijn de mooiste en duurzame meubels

Goed zitten: dit zijn de mooiste en duurzame meubels

Lekker zitten doe je op een stoel of bank die mooi is om te zien, goed zit én gemaakt is met het oog op mens, milieu en maatschappij. Duurzame meubels dus. Op de vt wonen&design beurs vind je verschillende woonmerken met duurzame producten. Hieronder lichten we aantal stoelen en banken voor je uit. 

Hand made originals uit Holland

Bij LABEL Vandenberg komen verschillende aspecten van duurzaamheid samen bij het ontwerp en productie van hun mooie meubels. Alle meubelen worden bijvoorbeeld gemaakt in Brabant, in hun eigen fabriek, met hoogwaardige materialen die op een zo duurzaam mogelijke wijze gemaakt zijn. Denk daarbij aan de maximale CO2-uitstoot, stikstof-uitstoot maar ook andere milieu-aspecten, zoals bijvoorbeeld het minimaliseren van transport. Ook werkt het bedrijf volgens het lean-principe waar zo min mogelijk waste (afval) is en verspilling wordt vermeden. Naast milieu heeft het bedrijf ook oog voor maatschappij en medewerkers.

En dat duurzaamheid echt niet ten koste hoeft te gaan van vormgeving, bewijst dit bedrijf ook. Kijk maar hoe stijlvol en doordacht de Ginny sofa is. Ginny is een modulaire bank die je helemaal naar wens kan samenstellen en waarmee je ook je eigen hoekjes creëert. De bank is ontworpen met het idee dat je er heerlijk languit op kunt relaxen: van lekker liggen soezen tot lezen en tv te kijken. Het zachte schuim in de toplaag van de zitting maakt dat je een beetje wegzakt en juist niet wegrolt van een vlakke zitting, net als bij een goed matras. Als je opstaat, veert het weer terug. De rugkussens zorgen voor ondersteuning als je half wilt liggen en zitten. Door deze bank te stylen met sierkussens, maak je h’m helemaal eigen. 

Tweede leven voor Vitra-stoelen

In Zaandam vind je een Vitra Circle Store. De Circle Stores verkopen gebruikte artikelen uit tentoonstellingen, beurzen en showroompresentaties en brengen ze zo weer in omloop. Naast de klassiekers vind je hier producten van hedendaagse designers uit de Vitra collectie, waaronder sofa’s, accessoires en bureaustoelen voor thuis. Door het openen van de Vitra Circle Store Nederland wil Vitra meer aandacht voor bewuste consumptie, duurzaamheid en het belang van het origineel ontwerp onderstrepen. En niet onbelangrijk: deze interieurstukken hebben een fijn prijskaartje.

Circulaire sofa

Jaarlijks gooien we in Europa meer dan 11 miljard kilo aan meubels weg. Slechts 10% hiervan wordt gerecycled. A LOTT OF SPACE brengt hierin verandering met de lancering van hun circulair én modulair ontworpen bank. Je kunt de bank aanpassen op verschillende leefsituaties en stijlen door het toevoegen, weghalen of schuiven van een module. Dit betekent dat de levensduur van de bank maximaal wordt verlengd. De Sofa is op dit moment verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren en de opstellingen zijn eindeloos. Gedurende haar hele bankleven kan De Sofa worden aangepast, geüpdate, gerepareerd, teruggenomen, in en uit elkaar worden gehaald en in de toekomst zelfs ook worden gehuurd. Ook kiest het bedrijf ervoor om voor de bank zo veel mogelijk gebruik te maken van al gerecyclede materialen. Zo is de stof voor 98% gebruik gemaakt van gerecycled polyester en bestaat de vulling van het kussen uit 100% snijafval.

New York Metrobank

Het tijdloze ontwerp: dat is precies waar de New York Metrobank van GjaltProducties vaak om wordt geroemd. Daarnaast kent de bank zelf een levensduur die dankzij het materiaalgebruik en het ambachtelijke productieproces zo goed als grenzeloos is. Het hout voor de bank wordt duurzaam – met herbeplanting – geoogst door familiebedrijven in Bosnië waar de verwerking dicht-bij-huis plaatsvindt. Voor de banken wordt, naast lijm en natuurlijke olie, vrijwel alleen massief eikenhout gebruikt dat dus dienst doet als CO2-stofzuiger. De bank komt in verschillende breedtes en is ook voor buiten verkrijgbaar in andere materialen zoals beton en hardsteen. Leuk om te weten: het bedrijf vroeg de zelfstandige timmerman in New York die het ontwerp ooit bedacht om toestemming om de bank hier op de markt te brengen.

Over de duurzame deelnemers op de vt wonen&design beurs

De afgelopen beurseditie werkten we met het oog op duurzaamheid samen met The Substitute, waar duurzaam wonen begint. Machteld Rijnten en Marieke Kamphuis, oprichters van The Substitute, hebben zich verdiept in de issues die spelen bij de productie van onze meubels. Grondstofgebruik, natuurvernietiging, toxische stoffen, transportkilometers en uiteraard Co2 uitstoot zijn allemaal meetbaar. Met hun kennis over hoe het duurzamer kan helpen ze bedrijven, en nu dus ook ons! The Substitute is het duurzame geweten van onze mooie beurs. Zij namen verschillende deelnemende bedrijven onder de loep en bekeken hoe duurzaam ze werkelijk zijn. Denk aan criteria zoals materiaalkeuze, productielocatie, arbeidsomstandigheden en transportkilometers.

Ook interessant?