///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Duurzaam wonen - Doe mee: kies je duurzame favoriet op de vt wonen&design beurs!

Doe mee: kies je duurzame favoriet op de vt wonen&design beurs!

De vt wonen&design beurs organiseert dit jaar voor het eerst de Duurzaam Wonen Awards. Deze prijsuitreiking zet duurzame woonproducten in het zonnetje. Ze zijn goed voor mens, milieu en maatschappij én met recht een aanwinst in huis. Jij kan tijdens de beurs meestemmen voor de publieksprijs!

Deze prijsuitreiking is in het leven geroepen door de gelijknamige organisatie die eveneens de duurzame woonroute op de aankomende vt wonen&design beurs verzorgt. De verkiezing (en de route) biedt een podium aan de duurzame woonoplossingen van nu. 

Duurzaamheid hard nodig, ook in de woonwereld

Dat is hard nodig. In Nederland gooien we nu per jaar namelijk nog steeds 247 miljoen kilo meubels weg. Hiervan wordt nog geen 10% gerecycled. En de ‘verborgen impact’, dus de niet zichtbare impact tijdens het maken en vervoeren van meubels, is nog veel groter. Bij de productie spelen er ook andere problemen. Denk naast CO2-uitstoot bijvoorbeeld ook aan natuurvernietiging door (illegale) houtkap, gebruik van pesticiden bij gewassen als katoen en giftige stoffen als formaldehyde in kasten en keukens. Naast de milieuproblemen zijn ook de arbeidsomstandigheden soms schrijnend, maar uit ons zichtveld omdat de productie voor het grootste deel in verre landen plaatsvindt.

Steeds meer goede voorbeelden

Gelukkig zijn er inmiddels ook veel goede voorbeelden van duurzaam geproduceerde meubelstukken en is er steeds meer aandacht voor natuurlijke producten. Prachtige woonoplossingen waarbij producten bijvoorbeeld lokaal worden gemaakt, modulair en circulair zijn en gemaakt worden van milieuvriendelijk materiaal. Op de beurs vind je tientallen voorbeelden van woonmerken- en producten die duurzaam produceren. En mooi dat ze zijn! Dit zijn bijvoorbeeld een aantal duurzame banken en stoelen die je op de beurs vindt, net als deze duurzame producten voor in je woonkamer.

Duurzame route en advies

Om meer aandacht te vragen voor alle klimaatvriendelijke oplossingen die er zijn, hebben de vt wonen&design beurs en The Substitute de handen ineen geslagen. Naast de awards is er een duurzame route op de beurs die je meeneemt langs de duurzame woonoplossingen, zijn er lezingen over de impact van je interieur en kun je duurzaam styling advies inwinnen op het adviesplein. Ingrid van Schooten, manager van de vt wonen&design beurs: ‘Duurzaamheid is geen gemakkelijk onderwerp en het begrip alleen al zorgt voor veel verwarring. Toch is het heel belangrijk om volop met duurzaamheid aan de slag te gaan. We hebben tenslotte maar één aarde en onze branche kan nog veel verbeteren op dit gebied.’ Marieke Kamphuis, van The Substitute, vult aan: ‘Het is onze missie om de duurzaamheidstransitie in de meubelbranche te versnellen. Op de vt wonen&design beurs komen zoveel mensen, als we hier een deel van kunnen inspireren schiet het tenminste een beetje op!’

Stem mee op de publieksprijs

De inzendingen voor de Duurzame Award zijn in volle gang! De jury zal zich op 27 september buigen over de inzendingen. Zij kiezen de nominaties en de winnaars van de juryprijs in twee categorieën. Daarnaast is er nog een publieksprijs waar alle bezoekers van de beurs voor kunnen meestemmen. De feestelijke uitreiking is op 7 oktober tijdens de Friends & Family night. Jij gaat toch ook stemmen op jouw favoriet?

De vt wonen&design beurs vindt plaats van 4-9 oktober in de Expo Greater Amsterdam. Bestel snel je kaarten. 

Ook interessant?