28 sep t/m 3 okt 2021 | alle wooninspiratie op één plek 28 sep t/m 3 okt 2021 | alle wooninspiratie op één plek
Home - Wooninspiratie - Dromerige droogbloemen. Zelf aan de slag

Dromerige droogbloemen. Zelf aan de slag

Ze zijn terug van weggeweest: droogbloemen. En dat begrijpen we wel, want ze zijn niet alleen prachtig maar ook makkelijk. Je hoeft ze geen water te geven en eenmaal gedroogd, heb je er jarenlang plezier van. Aan de slag dus met ons stappenplan.

1. Pluk op een droge, zonnige dag. Het liefst rond het middaguur, als de dauw is verdampt en de bloemen mooi open staan.

2. Knip zo lang mogelijke stelen en bind ze bijeen met fijn binddraad of touw.

3. Hang de bloemen in losse bosjes ondersteboven, op een warme, donkere en droge plaats.

4. Laat tussen elk bosje genoeg ruimte; hoe meer luchtcirculatie, hoe sneller en mooier ze drogen.

5. Reken op twee tot acht weken voor de bloemen helemaal droog zijn, ze maken dan een ritselend geluid als je ze vastpakt.

6. Als de bloemen gedroogd zijn, kun je gaan schikken, stylen en na een tijdje weer herschikken. Ze blijven mooi!

Op zichzelf of achter glas

Omdat ze geen water nodig hebben, kun je er alle kanten mee op. Je schikt ze in een vaas, een kartonnen doos of een rieten mand. Bloemen met een sterke steel, zoals gipskruid en fluitenkruid, staan prachtig op zichzelf. Bind de stelen bijeen en zet ze onderaan goed open, tot een brede, stabiele ‘voet’. Je kunt droogbloemen ook bewaren in een lijstje achter glas. Een bijzonder herinnering aan een vakantie. Of maak een krans van gedroogde bloemen.

Nog mooier

Droogbloemen kunnen niet goed tegen fel zonlicht, vochtige ruimtes en de verwarming. Houd daar rekening mee als je ze een plekje geeft in huis. Met een plumeau, het liefst eentje met veren, houd je ze stofvrij zonder de bloemen te beschadigen.

Floating Flowers

Bij Field of Hope hebben ze droogbloemen tot kunst verheven. Ze maken unieke stillevens van gedroogde bloemen, kruiden en grassen verwerkt in vintage lijsten en glaswerk. Wij zijn verliefd geworden op de Floating Flowers in een oude apotheksersfles, slechts een enkele draad houdt de bloemen samen en laat ze zweven. Laat je inspireren op instagram.com/fieldofhopeamsterdam/

droogbloemen_fles

Tip: Deze bloemen zijn makkelijk om te drogen: lupinen, korenbloemen, zonnehoed (Rudbeckia), zonnebloemen, hortensia, duizendblad, vrouwenmantel, sierdistels, ridderspoor (Delphinum), lavendel, eucalyptus, rozen en de gele bolletjes van Craspedia.

Bron: Ariadne at Home nr. 3, 2020 | Beeld Tia Borgsmidt/House of Pictures | Beeld Field of Hope

Dit artikel word je aangeboden door Ariadne at Home, for happy living, hier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook toffe activiteiten van Ariadne at Home in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

Ook interessant?