Dit wil je weten voordat je gaat verbouwen

Anne de Lange is interieurdesigner en styliste. Ze werkt al jaren voor de vt wonen&design beurs en weet écht alles van het inrichten van woningen. Samen met haar vriend Bjorn verbouwt ze hun droomhuis tot een eigentijdse designwoning. Hier delen deze twee aanpakkers hun toptips en verbouwblunders. In dit artikel geeft ze haar tips voor een goed stappenplan voor als je ook een huis gaat verbouwen of inrichten.
Tip 1: Waar begin je met verbouwen of inrichten?
Anne richt vaker woningen in en weet precies wat een slimme manier van aanpakken en verbouwen is. “Handige tip: werk van boven naar beneden. Natuurlijk kun je al wat grotere klussen beneden tussentijds oppakken. Maar over het algemeen werkt dit fijn in de structuur. Denk daarbij wel ook na over een logische aanpak van de ruimtes. Zo hebben wij op de eerste verdieping een badkamer en beneden een toilet. We pakten eerst het toilet op de benedenverdieping aan, zodat je niet telkens de trap op hoeft om naar het toilet te gaan als het boven klaar is en we beneden verder gaan. We gaan er trouwens pas wonen als alles af is! We willen voorkomen dat we over 2 jaar nog steeds de plinten moeten bevestigen.”
Tip 2: Wanneer doe je de tuin?
“Het opknappen van de schuur en garage volgen pas later, net als het aanpakken van de tuin. We zijn dan een jaar verder en hebben de ontwikkeling van de seizoenen in onze tuin ervaren. We weten dan precies ook wat voor struiken we willen behouden. Wat we gaan doen in de tuin? De tuin krijgt een make-over. De tulpen en blauwe bessen worden vervangen voor diverse grasplanten. Het wordt een tuin waar strak en design samenkomen met organische vormen en neutrale en vergrijsde tinten.”
Tip 3: Uitbesteden of zelf doen?
“In principe doen we alles zelf. Ons motto: wat je niet kan, kun je leren. We komen uit families met 2 rechterhanden, maar de beste manier om te leren is het doen en te ervaren. Zo had Anne nog nooit getegeld en gevoegd en leerde ze dit van haar vader en moeder. En Bjorn en zijn collega vervingen het elektra. We maken er met zijn allen iets gezelligs en moois van! Muziek op, lekkere lunch en plezier met elkaar.
Aan de andere kant zijn er een aantal dingen die je echt niet zelf kan. Besteed ze dan ook vooral uit, want iedereen heeft zijn expertise. Oefening baart kunst, maar dat gaat niet altijd op. Maak daar dus van tevoren duidelijke keuzes in. Bespaar bijvoorbeeld niet op een stukadoor, dit resultaat is zeker zichtbaar. Het leggen van laminaat is een taak die je vaak zelf doet, maar het verlijmen van een pvc-vloer of een gietvloer is echt iets anders. Wij besteden bijvoorbeeld het maken van kozijnen en deuren op maat uit, net als het plaatsen van openslaande deuren.”
Tip 4: Budget vaststellen: hoe doe je dit?
“Voor de verbouwing hadden wij een budget vastgesteld en van tevoren een grove schatting van de kosten gemaakt. Houd hierbij niet alleen rekening met bouwmaterialen en grove posten als stucwerk, vloeren, keuken, elektra, badkamer en dergelijke. Vergeet ook vooral niet om je raambekleding, verlichtingsplan en de keuze van materialen mee te nemen. Vaak wordt hierop bezuinigd, omdat de kosten de pan uitrijzen. Maar: goedkoop is uiteindelijk duurkoop. Het zichtwerk wordt vaak geschrapt of op de lange baan geschoven.
Wij kiezen er bewust voor om alles in een keer goed te doen. We kiezen voor kwaliteit en kijken hoe we bewust duurzame keuzes kunnen maken. We houden van tijdloos, design, kwaliteit en het verhaal achter producten en materialen. Daarnaast hou ik het budget heel simpel bij in een Excel. Ik noteer niet alleen de kosten, maar ook wanneer we het aangeschaft hebben, of en wanneer het geleverd is. Wees zo compleet mogelijk voor jezelf, want je hebt genoeg aan je hoofd en keuzes te maken tijdens zo’n verbouwing. Ook hebben we er van tevoren al rekening mee gehouden dat de kosten hoger uitvallen dan het geplande budget. Dat komt 9 van de 10 keer door een bewuste of duurzame keuze die we tijdens onze verbouwing maken.”
Even voorstellen
Anne & Bjorn zijn beiden 26 jaar oud en al bijna 9 jaar samen. Anne heeft haar eigen bedrijf, een studio voor foto, styling en interieurprojecten. Ze geeft regelmatig interieuradviezen en styled ze tot in de puntjes. Ze richt woningen in, van oude monumentale panden tot aan moderne nieuwbouwwoningen. Naast het inrichten van woningen verzorgt ze ook de fotografie van interieurmerken. Ze is fotostylist en doet de productfotografie voor diverse merken. Op deze manier komen de twee werelden van inspiratie creëren en de vertaling naar een interieurontwerp mooi samen. Bjorn is werkzaam als steenhouwer. En heeft daardoor veel kennis van marmer, natuursteen en graniet.
Na lang zoeken vonden ze in de Betuwe eindelijk hun droomhuis én verbouwproject: een vrijstaand jaren ’60 herenhuis toveren ze om tot een eigentijdse designwoning. Het was liefde op het eerste gezicht: ze zagen de potentie van het huis en de ruimte er om heen.
Wist je trouwens dat je met het inschakelen van een interieurstylist je geld kunt besparen? Ben je benieuwd hoe Anne je daarbij kan helpen? Neem dan even contact op, ze denkt graag met je mee!
Ook interessant?

Zó leuk was de vt wonen&design beurs!
Bekijk het artikel
Woonkamer inrichten: mooie meubelmerken voor elke woonstijl
Bekijk het artikel
Dit zijn de winnaars van de Duurzaam Wonen Awards!
Bekijk het artikel