vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Deze prachtige verfkleuren bevatten geschiedenis

Deze prachtige verfkleuren bevatten geschiedenis

Little Greene is een familiebedrijf dat al jaren de meest bijzondere verfkleuren produceert. Hun prachtige verven bevatten natuurlijke materialen en hoogwaardige ingrediënten. Ze zitten ook nog eens boordevol geschiedenis en passen precies in de stijl van nu. Hoe doen ze dit toch?

De kleurenkaarten bevatten opvallende, gedurfde kleuren, maar juist ook zachte, kalkachtige tinten. Die kleuren en hun namen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Ze komen namelijk tot stand door uitvoerig onderzoek en gedegen kleurenkennis. Dat doet het bedrijf niet alleen, maar werkt hiervoor samen met National Trust. Deze charitatieve instelling draagt zorg voor het behoud van meer dan 500 panden en parken in het Verenigd Koninkrijk, die van historisch belang zijn of een natuurlijke schoonheid bezitten. Zo krijgt Little Greene de kans zich te verdiepen in een prestigieuze en eclectische mix van decoratieve stijlen.

Zo komt een nieuwe kleur verf tot stand

Samen met een verfonderzoeksteam onderzoekt Little Green de eigendommen van National Trust om zo een selectie van potentiële kleuren samen te stellen. Deze kleuren worden verzameld aan de hand van een bepaald thema. Vervolgens komen ze op een shortlist met kleuren te staan, voordat ze in een kleurenpalet worden opgenomen. Dan volgt de formuleringen van de kleuren: de samenstelling van de verfkleuren wordt aan de hand van pigmenten en andere ingrediënten bepaalt. Daarbij wordt goed gekeken of de nieuwe kleur overeenkomt met de originele tinten waarop ze zijn gebaseerd.

Groen met geschiedenis

Zo heeft Little Greene nog niet zo lang geleden bijvoorbeeld de kleurenkaart Green gelanceerd. In het straatbeeld en op de catwalk was een tijdje terug veel groen te zien en het bedrijf voorspelde dat het gebruik van groen ook een interieurtrend zou worden. Toen zijn ze op onderzoek gegaan in de archieven en panden van National Trust. Ze onderzochten welke groentinten uit het verleden passen bij een modern interieur. Uit al die verschillende kleuren groen is een shortlist gemaakt. Na heel wat uurtjes puzzelen ontstond er de Green colour card met maar liefst 31 prachtige groentinten. De kleuren zitten vol geschiedenis en kregen daarom passende, maar intrigerende namen en bijzondere verhalen.

Om je een voorbeeld te noemen: de groene kleur Jewel Beetle is vernoemd naar Ellen Terry, een beroemde Shakespeare actrice, die in 1889 vereeuwigd werd als Lady Macbeth in een schilderij. De jurk die ze droeg was spectaculair groen, geborduurd met goud en versierd met duizend iriserende vleugels van de groene juweelkever, die hun kleurrijke vleugels op natuurlijke wijze afschudden.

En wat dacht je van de kleur Ambleside? Deze is geinspireerd op de boerderij van de legendarische kinderboekenschrijver Beatrix Potter. Het huis, dat ze kocht in 1905, was uitgerust en gemeubileerd met vele lokale koopjes en weerspiegelde de eclectische stijl van Beatrix. Dit aantrekkelijke donkergroen met

een gedempte blauwe ondertoon (zie beeld), werd in haar slaapkamer toegepast in combinatie met het door William Morris ontworpen madeliefmotiefbehang.

De kleurenkaarten zijn gebaseerd op 300 jaar historisch interieurontwerp en bevatten veel authentieke tinten uit de 18de, 19de en 20ste eeuw. Aan de hand van rode iconen wordt aangeduid uit welke periode de kleuren precies komen en op de achterkant van de kaarten staan alle kleuren beschreven.

Bekijk de video:

Wil je meer weten over het tot stand komen van de Green-kleuren? Bekijk dan deze video over de samenwerking van Little Greene en National Trust. Ben je nieuwsgierig geworden? Vraag hier snel en simpel jouw Little Greene pakket aan. Daarin zitten onder andere de mooie kleurkaarten. Voor meer kleurinspiratie volg je @littlegreene.nl op Instagram.

Ook interessant?