vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Deco Detox: een lichter huis én hoofd met de KonMari methode

Deco Detox: een lichter huis én hoofd met de KonMari methode

Als je opruimt wordt niet alleen je interieur, maar ook je hoofd lichter. Opruimen als therapie en een manier om meer in het nu te leven. Met de KonMari methode en tips van KonMari consultant Maaike Fris, kun je effectief aan de slag.

Spark joy

Opruimgoeroe Marie Kondo inspireerde miljoenen mensen met haar boeken en haar serie op Netflix en transformeerde opruimen tot een haast spirituele gebeurtenis. Want wie zijn huis op orde krijgt, neemt ook weer zijn of haar leven in eigen handen. Haar methode is doeltreffend en gebaseerd op de ‘spark joy’-methode. Door te voelen of je ergens blij van wordt, ga je op een andere manier naar je spullen kijken. Het is makkelijker (en leuker) om voor een volle kledingkast de kledingstukken te selecteren die je gelukkig maken dan om per kledingstuk te beslissen of het weg moet of niet. Probeer maar.

Komono

Volgens de KonMari methode ruim je op per categorie in plaats van per ruimte. Je begint met kleding, daarna volgen boeken, papier, komono (allerlei) en als laatste sentimentele items. Door het op deze volgorde te doen oefen je het ‘spark joy’-gevoel. Opbergen doe je verticaal, dat zorgt voor meer overzicht en is ruimtebesparend. Zelfs je sokken kunnen rechtop in de kast, kijk maar hoe Marie Kondo dat doet in deze korte video. Tenslotte geef je spullen een vaste plek in huis, zo wordt opruimen voortaan alleen maar terugleggen. Erg fijn, zeker als je daarvoor vaak spullen aan het verplaatsen was.

Marie Kondo YouTube

Toekomst

Het opruimen is een proces waardoor je jezelf beter leert kennen. Jouw spullen geven weer wie je bent. Je kiest voor de toekomst en niet voor het verleden. Dat maakt het makkelijker om die spijkerbroek weg te doen waarin je niet meer past of het praktische servies uit de tijd dat je nog studeerde. Inmiddels passen andere spullen beter bij je. Omdat de methode zo effectief is en je meteen verschil merkt, versterkt dat de motivatie om door te gaan. Een opgeruimd huis brengt enorm veel rust en dat is fijn in deze tijden waarin we meer tijd thuis doorbrengen.

Bijhouden

Wanneer je huis eenmaal is opgeruimd, hoef je het alleen nog maar bij te houden. En dat is weer makkelijker vanwege de vaste plek die je spullen nu hebben. En waarschijnlijk stapelen de kleren zich wel weer op of de post of andere spullen. Dan is het slim om vaste opruim-momenten in de week in te plannen. Maak er een routine van. Bijvoorbeeld in het weekend, als je meer tijd hebt, zoek je alle post uit en maak je een uurtje vrij om alle kleren weer op te vouwen of in de was te doen.  Voor nieuwe spullen blijf je de ‘spark joy’-methode hanteren. Ook als je spullen cadeau krijgt. En word je blij van heel veel spullen, dan kun je de in-uit-regel hanteren. Zo voorkom je dat de berg spullen in je huis groeit.

KonMari Consultanten

Een goed begin is het halve werk. Daarom is het niet gek als je de hulp inschakelt van een opruimcoach. In Nederland en België lopen inmiddels de eerste gecertificeerde KonMari consultanten rond. Zij kunnen je die eerste zet geven om thuis aan de slag te gaan. Deze experts houden van opruimen en steken jou vast aan:

Bron: Stijlvol WONEN editie januari 2020 | Beeld Serax

Dit artikel word je aangeboden door Stijlvol WONENhier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook inspirerende activiteiten van Stijlvol WONEN in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

 

Ook interessant?