vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - De vloer als basis. Kies je voor warm, strak, leer of hout?

De vloer als basis. Kies je voor warm, strak, leer of hout?

De vloer is de basis van je huis. Dus ben je op zoek naar een vloer, dan is er heel wat om over na te denken. Materiaal, kleur maar ook de wijze waarop je de vloer laat leggen. Ga je voor een warme basis of een strakke uitstraling?

Warm en natuurlijk

Wil je een warme en natuurlijke uitstraling, dan kom je algauw uit bij een houten vloer. Maar dan ben je er nog niet. Kies je voor massief, halfmassief, fineerparket of laminaat? Een massief houten vloer bestaat uit planken die van dezelfde houtsoort zijn gemaakt. Bij halfmassief gaat het om een houten laag van 2,5 mm dikte en bij fineerparket is er een houten toplaag van 0,6 tot 2,5 mm dik. Een laminaten vloer bestaat uit kraftpapier dat is geïmpregneerd met thermohardende harsen. Eigenlijk bevatten deze vloeren geen delen massief hout.

Onderhoud

Een massieve vloer is prijzig, maar je kunt deze meermaals schuren en opnieuw oliën en vernissen. Een halfmassieve vloer is dan weer heel stabiel en eenvoudig te plaatsen. Deze kun je wel afschuren, maar niet te vaak. Laminaat kun je gemakkelijk zelf plaatsen en is zeer betaalbaar, maar een beschadigde plank kun je niet restaureren, die moet je vervangen.

Tip: wil je een rustige basis, kies dan voor brede planken en een lichte houtsoort zonder al teveel noesten en kleurschakeringen of een whitewash vloer. Een klassieke uitstraling krijg je door de vloer in een visgraat patroon te leggen of een Hongaarse punt, die met een hoek van 60 graden rustiger oogt.

Strak en naadloos

Wil je liever geen naden of patronen dan is een gietvloer het overwegen waard. Het geeft je huis een strakke basis. Je kunt voor een betonlook kiezen maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Het stucproduct Acid Stain van Ideal Work reageert  op beton waardoor bijzondere effecten ontstaan. Je kunt verschillende kleuren mengen en in elkaar laten overlopen.

Co2-neutraal

De strakke uitstraling van een gietvloer, vind je ook in een Marmoleum vloer. Een duurzame keuze, het materiaal is niet alleen sterk – het gaat wel 30 jaar mee – maar ook gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Marmoleum wordt volledig co2-neutraal geproduceerd. Niet alleen een fijn gevoel aan je voeten dus. Neem eens een kijkje op de site van Forbo waar je ook stalen kunt bestellen van de uitgebreide collectie.

Steen of leer

Wel eens gehoord van leer op de vloer? Het bestaat, de leren tegels van Etagon zijn er in maar liefst vijftig uitvoeringen. Doordat het leer gelooid is met hete wax is het zeer stijlvast. Of misschien houd je meer van steen. Met een stenen vloer kun je verschillende effecten realiseren. Van heel strak tot natuurlijk en speels. De bewerking van de steen en de al dan niet grillige randen bepalen de uitstraling. Wat kies jij? Gepolijst of gezoet? Hardsteen of kalksteen? Strak afgewerkt of verouderde randen? Stenen vloeren hebben een lange levensduur en zijn bestand tegen uv-stralen, ze verkleuren dus niet. Ook zijn ze vaak makkelijk in onderhoud.

Bron: Stijlvol WONEN januari 2020 | Beeld Floorify | Beeld De Houtfabriek

Dit artikel word je aangeboden door Stijlvol WONENhier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook inspirerende activiteiten van Stijlvol WONEN in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

 

Ook interessant?