vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Buiten koken met een Big Green Egg

Buiten koken met een Big Green Egg

Een Big Green Egg is een kamado ofwel een buiten kooktoestel waarop je kunt grillen, bakken, roken, wokken, stomen en langzaam garen. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Wat heeft Japan daarmee te maken? En waarom staat de EGG bekend om haar lekkere smaak?

Oven

Het idee achter de kamado is al eeuwenoud en komt oorspronkelijk uit Oost-Azië in de vorm van een traditionele, houtgestookte klei-oven. Deze werd door de Japanners ontdekt en meegenomen. Zij gaven het de naam kamado, dat oven of haard betekent. Begin vorige eeuw ontdekten ook de Amerikanen de kamado en dat leidde uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Big Green Egg die in 1974 op de markt werd gebracht.

Extra mals

Hoewel het idee eeuwenoud is, zorgde innovatieve technologie ervoor dat de Big Green Egg temperaturen kan bereiken tussen de 70 en 350 graden. De EGG is gemaakt van hoogwaardig keramiek dat de warmte weerkaatst. Daardoor ontstaat er een perfecte luchtstroom die de ingrediënten op de gewenste temperatuur regelmatig gaart. De gerechten worden zo heerlijk mals en hebben een kenmerkende rooksmaak, waardoor jij als kok de show kunt stelen. Het keramiek zorgt ervoor dat de buitentemperatuur geen invloed heeft op de temperatuur binnen de Big Green Egg. Dat maakt het een ideaal buiten kooktoestel dat je zowel in de zomer als in de winter kunt gebruiken.

Een keuken buiten

Met een Big Green Egg zijn de mogelijkheden eindeloos. Pizza bakken, vis roken, vlees langzaam laten garen, verzin het maar. Met de uitgebreide accessoires kun je verschillende kooktechnieken toepassen. Een rooster, of zelfs een speciaal ontworpen bierblik, om kip mee te braden, een pan om paella mee te maken, een ouderwetse braadpan voor stoofgerechten waarvan je de deksel weer kunt gebruiken voor het dessert. Alsof je in de keuken staat, maar dan heerlijk buiten.

Mini of Large

De Big Green Egg is er in zeven modellen, van een mini tot een 2XL. De small is ideaal als je een klein balkon of terras hebt. Daarop kun je koken voor vier mensen. Op de Large kook je al voor acht mensen en voor dit model zijn de meeste accessoires beschikbaar. Maar de MiniMax  is ook fijn, die neem je makkelijk mee naar de camping of voor een picknick in het park. Als je de aanschaf van een Big Green Egg overweegt, verdiep je dan in de mogelijkheden en bedenk waarvoor jij de EGG wilt gaan gebruiken. Ook op de langere termijn, want eenmaal gekocht gaat hij een leven lang mee.

Demonstratie

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de Big Green Egg, boek dan nu een sessie met Big Green Egg demonstratie chef Gertjan van Dijk.

Ook interessant?