1 t/m 31 oktober 2020 | via website en social kanalen 1 t/m 31 okt 2020 | via website en social kanalen
Home - GEEF JE HUIS EEN (SNELLE) METAMORFOSE - aan tafel met je perzisch tapijt

aan tafel met je perzisch tapijt

Heb jij nog ergens een oud Perzisch tapijt liggen? Eén die je al lang niet meer gebruikt, maar waar je met geen mogelijkheid afstand van kan doen? Omdat het van je oma is geweest of omdat je het gewoon heel mooi vindt? Zonde om het te laten verstoffen. Waarom laat je er geen tafel van maken?

Ingenieus handwerk
Het Perzische tapijt: nog niet zo lang geleden vreselijk oubollig, nu helemaal hip. Een welverdiende herwaardering voor dit ingenieuze handwerk. Op vlooienmarkten vinden ze gretig aftrek, want sleets zijn ze nog steeds mooi. En laten we wel wezen: een nieuw Perzisch tapijt kost al gauw een klein fortuin.

Ben jij in het gelukkige bezit van zo’n enigszins door de tijd aangetast tapijt? Dan kan je daar verschillende dingen mee doen. Op de vloer leggen, opgerold op zolder laten staan of… omtoveren tot iets geheel anders. Een tafel bijvoorbeeld.

Recycling
Nee, wij hebben het niet verzonnen. Dat heeft ontwerper Ruben van Megen gedaan. Een geweldig idee dat op een verrassende manier inspeelt op de huidige recycletrend en hang naar nostalgie.

De uitvoering van het idee had behoorlijk wat voeten in de aarde. Eerst kamde Van Megen maandenlang Marktplaats en alle kringloopwinkels in de omgeving uit om zoveel mogelijk tapijten op te kopen. Vervolgens sloeg hij met die tapijten aan het experimenteren.

Verrassende resultaten
Van Megen: ‘Wat bleek is dat elk tapijt anders reageert op de bewerking. Van het ene tapijt verwacht je dat het erg rood kleurt en dat komt er dan donkerbruin uit. Het andere tapijten is na de behandeling ineens waanzinnig intens qua tekening. Dat maakt de productie van deze collectie wel ingewikkeld.’

Spiegelglad tafelblad
Tijdens het productieproces worden de tapijten geschoren en gevuld, zodat een spiegelglad oppervlak ontstaat waarin de kleuren, slijtplekken en tekening van het tapijt de hoofdrol spelen. ‘Juist het doorleefde van zo’n tapijt vertelt het verhaal,’ vertelt Van Megen. ‘Pas als je de slijtplekken ziet, kun je je voorstellen dat het kleed in een vorig leven in de hal van je oudtante lag.’

Bedoeïenentent
Het eindresultaat is een strak vormgegeven collectie bestaande uit een eettafel, een salontafel, vloertegels en een op een wasteil geïnspireerde salontafel die tevens dienstdoet als kruk.

Natuurlijk zijn de tapijtmeubels van Ruben van Megen op de vt wonen&design beurs te bewonderen. En wel in een heel toepasselijke stand: een bedoeïenentent!

Ook interessant?