vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Vloeren - Carpet of life: tapijt gemaakt van kleding

Carpet of life: tapijt gemaakt van kleding

Heb je ook kleding in de kast liggen die je maar moeilijk kan weggooien? Waar je bijzondere herinneringen van jezelf of een dierbare aan hebt? Deze kledingstukken vormen de perfecte basis voor jouw Carpet of Life, een kunstwerk dat je voor eeuwig kan koesteren.

Je kent vast het gevoel van dat favoriete kledingstuk dat eigenlijk te oud is om te dragen, maar wat je niet over je hart kunt verkrijgen om weg te gooien. Alle herinneringen die het oproept… 

Carpet of Life is een socialdesignmerk en een non-profit project. Aan de hand van een authentiek ambacht transformeren vrouwen in de Marokkaanse Sahara jouw textiel en kleding tot een uniek designstuk. Alle tapijten zijn gemaakt van een ooit zo geliefde garderobe en werden getransformeerd tot unieke kunstwerken met elk hun eigen verhaal.

Creëer jouw persoonlijke Carpet of Life door middel van jouw oude kleding: jij bepaalt kleur en design. Vervolgens gaan de vrouwen uit de Sahara van M’hamid El Ghizlane aan de slag om jouw herinneringen te transformeren naar een exclusief interieurobject. 

Met oog voor het ambacht

In Marokko staan de projectleidsters Nhaza, Zeineb, Meryem en Zahra, net als 56 weefsters klaar om jouw garderobe te transformeren tot een uniek stuk. Textiel is er schaars: in de Sahara is geen enkele grondstof voor het maken van tapijten. Alle textiel moet worden geïmporteerd, de meeste moderne stoffen in Marokko komen bijvoorbeeld uit China. Met jouw (oude) kleding kunnen de vrouwen uit de Marokkaanse Sahara niet alleen hun ambacht in stand houden, maar ook zichzelf en hun familie onderhouden.

De maaksters van de tapijten wonen in de oasis van M’hamid El Ghizlane, in het zuiden van Marokko, bestaande uit tien verschillende dorpen. Door het project kunnen de tradities en ambachten uit deze regio behouden blijven en wordt het enorme potentieel aan creativiteit benut. Daarnaast ontstaat er een connectie met de rest van de wereld waardoor het bereik van de lokale bevolking wordt vergroot.

Ambacht als kunstvorm

Het concept Carpet of Life is gebaseerd op Marokkaanse tapijten genaamd Boucherouite of Boucherwi. Deze ambacht is een authentieke kunstvorm waarbij, in plaats van vaststaande patronen en designs, de intuïtie van de maaksters leidend is. Oorspronkelijk worden deze tapijten gebruikt als decoratie, maar ook als functioneel object in huis, bijvoorbeeld als slaapmat. Vrouwen werken in groepen van vier of vijf aan een tapijt waarbij de rollen worden verdeeld over knippen, sorteren en knopen. Vanuit hun gevoel worden nieuwe vormen en combinaties gecreëerd, een eerbetoon aan de verbeeldingskracht en creativiteit.

Traditionele Boucherouite tapijten worden gemaakt van repen en stroken van restanten textiel, zoals wol, katoen, synthetische stoffen, lurex en nylon. Maar ook tweedehandskleding zoals theedoeken, bedlinnen en zelfs kunststof zijn geschikte materialen voor een tapijt. 

Ter inspiratie biedt Carpet of Life verschillende designs aan, zoals kleine ruiten, strepen of een grote diamant, maar omdat traditionele Boucherouites uitgaan van vrije expressie bieden ze ook de mogelijkheid om het ontwerp volledig vrij te laten. De uitwerking van het design hangt af van de maaksters en kan niet volledig worden voorspeld… 

PS Geen oude kledingstukken die je weg wilt doen? Kijk eens rond bij de ready-made collectie. Gemaakt van waardevol resttextiel, ontworpen door internationale designers.

Kom je ook naar de vt wonen&design beurs? Bestel snel je kaarten!

Ook interessant?