Bestel snel je tickets >>
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Verlichting - Verlichting kiezen: elke ruimte het juiste licht

Verlichting kiezen: elke ruimte het juiste licht

Licht is een echte sfeermaker in huis. De juiste verlichting zet de puntjes op de i in een met smaak ingericht huis. Zo pak je het aan. 

In het perfecte lichtplan combineer je drie soorten verlichting: denk aan een basisverlichting, functionele verlichting (zoals boven een tafel of de plek waar je ’s avonds je krantje leest) en indirecte sfeerverlichting. Woonwinkel CASA heeft een paar handige tips op een rijtje gezet voor het kiezen van de juiste verlichting in elke ruimte.

Verlichting kiezen: hoe doe je dat?

De hamvraag is natuurlijk: welke verlichting gebruik je in welke woonruimte? Het soort verlichting dat je gebruikt, is afhankelijk van het doel en de functie van de ruimte waarin je het wilt aanbrengen. In een werkkamer is het handig om een ander soort verlichting te gebruiken dan in een ruimte waar je voor je ontspanning bent. Het is slim om over de functie van verlichting na te denken voordat je naar de winkel gaat. O, en vergeet ook niet om vooraf nog even te checken waar de aansluitingen en stopcontacten zitten.

Hanglamp of plafondlamp?

Een degelijke basisverlichting begint meestal bij hanglampen of plafondlampen die een breed (of zelfs diffuus) licht verspreiden. Neemt niet weg dat basisverlichting ook mooi mag zijn. Het is onderdeel van je interieur. Kies daarom voor verlichting die bij jouw woonstijl past of ga juist voor een echte blikvanger. Een lamp die recht boven een eettafel hangt, zorgt bijvoorbeeld meteen al voor een stilistisch en stijlvol effect. Net als meerdere hanglampen bij elkaar.

Let bij lampen die je aan het plafond bevestigt goed op de plafondhoogte. Nieuwbouwwoningen hebben bijvoorbeeld vaak iets lagere plafonds. In dit geval is het slim om voor subtiele plafondverlichting te kiezen of voor ‘lichte’ hanglampen die niet veel ruimte innemen. Een ouder huis met hoge plafonds? Bofkont! Dan kan je losgaan met licht. Tip: meet van tevoren ook goed op hoe hoog je een lamp wilt bevestigen.

Tafellampen en staande lampen

Tafellampen en staande lampen hebben verschillende functies. Ze zijn decoratief en praktisch. Ook een staande lamp kan voor statement zorgen in je interieur. De lampen kunnen voor direct en indirect licht zorgen. Die eerste accentueert een bepaalde ruimte of een voorwerp en creëert duidelijke schaduwen. Handig als je op een bepaalde plek functioneel licht nodig hebt, bijvoorbeeld als leeslamp. Met indirect licht zorg je vooral voor een gezellige sfeer. Het verzacht de schaduwen en contouren. Als je hier en daar zo’n lichtbron toevoegt, vergroot dat de ruimte optisch.

Light bulbs: helemaal hip

Bij CASA vind je trouwens veel mooie lampen. Zo ook de laatste trend van dit moment; light bulbs. Lampen mogen weer gezien worden! En waarom zou je zo’n mooie, bolle lichtbol ook verstoppen? Ze zijn er in veel formaten en verschillende kleuren met gloeidraden in alle mogelijke vormen. Zet ze op tafel of hang ze op. Mooi: meerdere lampen naast elkaar!

Ook interessant?