vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Verbouwen & Verhuizen - Haal buiten naar binnen met deze ontwerptips

Haal buiten naar binnen met deze ontwerptips

Meer dan tachtig procent van de Nederlanders geeft aan meer tijd buiten te willen doorbrengen, maar iets meer dan de helft is in een week gemiddeld slechts één uur of minder per dag buiten, zo blijkt uit onderzoek van de VELUX Groep. Reden voor het bedrijf om ontwerptips te introduceren: ‘Breng buiten weer binnen.’ Die helpen je om leefruimtes in te richten met de natuur in je achterhoofd.

De relatie tussen natuur, architectuur en interieurontwerp bestaat al eeuwenlang. In veel woningen is die relatie tegenwoordig verstoord. Ga je binnenkort verbouwen? Goed plan. Woningverbetering is financieel gezien vaak een verstandige keuze, want het kost doorgaans minder dan verhuizen. Voor sommige verbeteringen of duurzame maatregelen is er zelfs subsidie, zoals voor het vervangen van je dakraam (met de nieuwe premium glaseigenschappen is er sprake van betere energie-efficiëntie).

De wens voor meer ruimte en comfort in huis is vaak een belangrijke reden om te gaan verbouwen. Of je nu je huis duurzamer wilt maken, meer ruimte wilt creëren voor nog meer woonplezier of de verkoopwaarde van je huis wilt verhogen, vergeet niet dat daglicht en frisse lucht cruciaal zijn, wat je ook doet. Met kleine aanpassingen kun je juist die aspecten een rol geven in je verbouwingsplannen. Je zult zien dat je de ruimte dan heel anders beleeft en er op nieuwe manieren gebruik van gaat maken.

Drie soorten verbouwingen waarbij je buiten naar binnen kan halen. 

 1. Een zolderverbouwing
  Naar boven uitbreiden is een uitstekende manier om ruimte te winnen. Zolderverbouwingen worden steeds populairder bij mensen die een of twee extra kamers willen creëren en het is relatief goedkoper dan een groter huis zoeken.Wil je de zolderverdieping maximaal benutten? Laat dan zoveel mogelijk licht toe via het dak. En schilder de wanden en plafonds in lichte kleuren, zodat de ruimtes ook optisch groter en lichter worden. Dakramen zijn ideaal om lekker veel daglicht binnen te laten en de ruimte te ventileren en je kunt er tot op zekere hoogte de temperatuur mee regelen. Wil je nog meer ruimte creëren? Kies dan voor een VELUX dakkapel serre, die laat wel drie keer zoveel daglicht binnen dan een traditionele dakkapel.
 2. Een uitbouw
  Als je overweegt de keuken uit te bouwen, denk dan goed na wat je met de ruimte wilt en hoe je er maximaal van kunt profiteren. Veel mensen willen extra kook- of eetruimte creëren, zodat er een echte ontmoetingsplek ontstaat als centrale plek van een huis. Als je een VELUX lichtkoepel boven de keukentafel plaatst, geef je de ruimte een extra boost en kunnen de kinderen er ook prima hun huiswerk maken. En de mogelijkheid om de lichtkoepel te openen, frisse lucht toe te laten en kookgeurtjes te laten verdwijnen is een prettig extraatje. Schuifdeuren naar de tuin om binnen en buiten te verbinden is ook een aantrekkelijke optie.
 3. Een kamerverbouwing
  Wil je een specifieke ruimte in je huis aanpassen of optimaliseren? Houd in je ontwerp dan rekening met licht. Kijk hoe de kamer op de zon ligt en kies je zithoek waar je het beste daglicht hebt. Gebruik ook hier lichte kleuren om donkere delen op te helderen en zet lampen of spots op schaduwplekken. Een extra raam creëren is ook een geweldige kans, als de ruimte dat toelaat. En als een lichtkoepel niet mogelijk is, dan kan een VELUX lichtstraat een geweldig alternatief zijn.

Breng buiten weer binnen

Denk bij je verbouwing dan ook na over het contact met buiten. Zorg overal in huis voor voldoende daglicht en frisse lucht inclusief de bijbehorende geluiden en geuren van de natuur. Drie handige ontwerptips om de natuur in huis te halen:

 1. Ontwerpen met een blik naar buiten
  We hebben de neiging om ramen vanzelfsprekend te vinden. Maar een raam betekent niet alleen zicht op de wereld, maar ook op de plek die jij daarin inneemt. We worden deel van de natuur als we de dag nacht zien worden en de seizoenen zien veranderen. Kijkend naar de wolken en de lucht kom je in verbinding met de natuur. Een oerverbinding die er altijd al is geweest. Weet je nog dat je met je rug op het gras lag en de wolken aan je voorbijzag trekken? Of dat je ’s nachts naar de sterren keek? Gevel- en dakramen zorgen dat je contact houdt met buiten als je thuiswerkt of de kinderen hun huiswerk maken. 
 1. Ontwerpen met daglicht
  Er kan niets op tegen daglicht. Zelfs het beste kunstlicht kan niet tippen aan de kracht en energie van het licht overdag. Dankzij daglicht voelt je huis open en uitnodigend aan en heeft het een ruimtelijke uitstraling. Daglicht dat van bovenaf komt, is een zeer efficiënte manier om natuurlijk licht diep in je woning te laten komen. Als je ’s morgens al gelijk voldoende daglicht in huis hebt, helpt dit om je bioritme in balans te houden. Essentieel om je gezond en uitgerust te voelen en productiever te zijn!
 1. Ontwerpen met natuurlijke ventilatie
  Een ruimte vol frisse lucht is een ruimte gevuld met geluiden en geuren uit de natuur. Het ruisen van de bomen in de wind, het gekletter van de regen op het terras en het fluiten van de vogels. De geur van vers gemaaid gras en bloesem. De frisheid van de ochtend, de warmte van de middag en de koelte van de nacht. Het openen van ramen en deuren voor een natuurlijke luchtstroom is een eenvoudige manier om een gezond binnenklimaat te creëren. Frisse lucht is van essentieel belang voor onze gezondheid. We voelen ons er beter door en het maakt je geest scherper. Zet je na een warme zomerdag gevel- en dakramen tegen elkaar open, dan trekt de warmte lucht snel je huis uit zonder elektronische koeling! Ook als je straks tijdens het verbouwen energieverbeteringen doorvoert, is het slim om oog te houden voor een gezond binnenklimaat. Denk aan meer daglicht en energiezuinige koeling door natuurlijke ventilatie. De productoplossingen hiervoor zijn trouwens legio: denk bijvoorbeeld aan een dakkapel of zo’n handig STUDIO 3-in-1 dakraam.

Wil je inspiratie opdoen over hoe je daglicht en frisse lucht in huis haalt? Kijk dan op www.velux.nl/wooninspiratie of maak een spraak via de button hieronder:

Ook interessant?