///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Elk stuk uniek: vintage, antieke en upcycled meubelen uit India

Elk stuk uniek: vintage, antieke en upcycled meubelen uit India

Rauw, authentiek en tijdloos met een vleugje mystiek. Deze producten komen uit vergeten dorpen, gestrande schepen, verwaarloosde tempels, lokale markten en vele andere locaties door heel India. Minimaal gerestaureerd met behoud van verhaal en karakter, klaar voor een nieuw leven.

Vintage Adventures: ‘In 2013 raakten wij tijdens een lange reis door India verliefd op het land. Het voelde alsof ik in een sprookje was terecht gekomen, een verloren wereld waar de tijd heeft stilgestaan. In India is de weggooi-cultuur aanzienlijk minder aanwezig dan bij ons in het westen. Zolang iets nog werkt wordt het gebruikt, en is het kapot dan gerepareerd. Die mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat er vandaag de dag nog steeds veel vintage en antieke meubels in gebruik zijn. Veel winkels en zelfs bioscopen gebruiken nog steeds dezelfde inrichting als 100 jaar geleden. Ongekend dat zoiets nog bestaat.

Helaas is ook India in rap tempo aan het moderniseren. Oude treinstations worden gesloopt om plaats te maken voor hypermoderne terminals, overheidskantoren krijgen een update en vervangen hun interieur, en steeds meer gezinnen ruilen hun oude meubels om voor iets nieuws.

Hierdoor komen veel schatten die jarenlang nog dagelijks gebruikt werden langzaam vrij. Wij redden een stukje van deze oude wereld die langzaam verdwijnt, door onze vondsten waar nodig op te knappen en hier in Europa een nieuw leven te geven. Inmiddels, bijna drie jaar later, hebben wij een groot netwerk opgebouwd van lokale scouts, restaurateurs en antiekhandelaren die ons bijstaan in de zoektocht naar het unieke.

We zorgen er vooral voor dat alles goed werkt, dat de deurtjes goed sluiten en gebroken glas vervangen wordt, dat er geen verf meer loslaat en dat het hout wordt voorzien van een laagje was om het nieuw leven in te blazen. Als er extra planken gemaakt moeten worden gebruiken wij hiervoor enkel oud hout. Ook gebruiken wij geen nieuwe schroeven en enkel sluitwerk wat past bij de tijdsgeest.’

Prachtige kleuren en pattina

India staat bekend om zijn vele felle kleuren. Het is dan ook de traditie om meubels generaties lang te restylen. Enkele steden hebben zelfs een “nationale” kleur. De bekendste voorbeelden zijn Jodhpur (blauw), en Jaipur (Roze).  Na verloop van tijd bladert de verf er weer vanaf en wordt het opnieuw geverfd, vaak met net een andere tint of een volledig nieuwe kleur. Dit proces herhaalt zich generaties lang, waardoor er een zee van diepte ontstaat. Tijdens onze reizen gaan we actief op zoek naar items met een lange verf-geschiedenis. We staan erop dat dit patina zo goed mogelijk behouden blijft, en maken geen gebruik van nieuwe verf.

Roestvorming en corrosie

Ook roest kan zo zijn prachtige sporen achter laten. Roest vreet als het ware zo door staal heen, maar dit is een langzaam proces. Voordat iets volledig is weggeroest ben je jaren verder. Onze collectie stalen waterkruiken hebben hier in het verleden meerdere keren last van gehad, maar zijn ook door de oude gebruikers vaak hersteld en onderhouden. Staal roest meestal niet egaal, op bepaalde plekken gaat dat veel sneller dan op andere plekken. Tijdens het verwijderen van roest komen daarom kleine oneffenheden bloot te liggen en ontstaat er een interessante textuur. Nadat de roest verwijderd is, wordt het staal in de was gezet om verder roesten te voorkomen.

Hout en de verf

Nog iets dat onze meubels zo bijzonder maakt is het hout. Eind 19e eeuw was er een groot tekort aan hout in India. De Britten, die destijds grote delen van de regio bestuurde, besloten teakhout te importeren uit Birma. Dit hout werd destijds nog in het wild gekapt van bomen die 80 tot 150 jaar oud waren, en vervolgens over Golf van Bengalen via Calcutta door de rest van het land verspreid. Het verhaal begon dus al ver voordat het verwerkt werd tot een prachtig meubel. De oude verflagen? Die zijn vaak nog gemaakt van plantaardig pigment. Waar zie je dat nog?

Strip the paint, uncover the stories – Vintage Adventures

De grote winkel midden in Haarlem is continu in beweging. Door regelmatige aankomst unieke 1-stuks artikelen valt er altijd wel iets te ontdekken. Weg is weg, op is op. Zo ben je altijd verzekerd dat niemand hetzelfde stuk in huis heeft.

Benieuwd naar de collectie? Kijk op Vintageadventures.nl

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vintage Adventures Haarlem (@vintageadventuresnl) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vintage Adventures Haarlem (@vintageadventuresnl) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vintage Adventures Haarlem (@vintageadventuresnl) op

Ook interessant?