Volg de verbouwing: tips voor de tuin

Wij zijn Ruby (projectleider) en Anneleen (thuismoeder). Ouders van Louie (4), Belén (2) en Valijne (1). Vanuit ons prachtige loft-achtige huis in hartje centrum Haarlem verhuizen wij in de zomer van 2017 naar een dorp 5 km verderop. Wij hebben daar een jaren ’30 huisje gekocht (met tuin!) dat we groots, heel groots gaan verbouwen. In deze blog delen wij de komende maanden onze ervaring met de verbouwing (en onze tips!). We laten je graag meekijken hoe wij van ons vervallen poppenhuisje een (hopelijk) prachtig familiehuis gaan maken. En, we beloven dat we alles laten zien, de leuke en minder leuke kanten. Zo ben jij vast voorbereid voor als je zelf in huis aan de slag gaat…
Na alle administratieve rompslomp (zie vorige blog) was het ook wel even tijd om te ontspannen. Maar gezien de tijdsdruk rond de verbouwing van ons nieuwe huis gaan we efficiënt met onze tijd om en combineren we, ook in de weekenden, het nuttige met het aangename.
Droomtuin
Eén van de redenen dat we gaan verhuizen is dat we er op onze nieuwe plek een heel grote tuin bij krijgen.
Met het hele gezin zijn we in de auto gestapt en naar het zuiden gereden om een grote tuinbeurs te bezoeken. Want hoe leuk een tuincentrum ook is, wij oriënteren ons graag bij speciaalzaken waar experts ons kunnen helpen met onze vragen. En hoe handig is het dan om al die speciaalzaken onder één dak te vinden tijdens een groot evenement. Nuttig en aangenaam zeg ik 😉
Kippen, bloemen en een garage voor Meneer
Tuinieren is een grote liefhebberij van Ruby, die zijn ei niet echt kwijt kon op de 25m2 stadstuin. Over dat ei gesproken, ík droom van kippen in die tuin. Die dan het liefst scharrelen tussen de bloemen die ik zelf gezaaid heb in mijn pluktuin. Natuurlijk mag de boomhut voor de kinderen niet ontbreken én moet er een garage komen voor Meneer. Oh ja, en dan ook veel gras en niet te strakke lijnen alstublieft. Klinkt als heel veel eisen, zo groot is die tuin nou ook weer niet. Tijd om advies in te gaan winnen en ons te laten inspireren van alle mogelijkheden.
Op de tuinbeurs die we bezocht hebben hebben wij heel veel ideeën opgedaan. We hebben ons laten adviseren, weten nu wat er te koop is. Met al die informatie gaan we thuis eens verder met het concreet maken van onze droomtuin. We gaan eens goed kijken naar het budget voor de tuin (iets dat ik eerlijk gezegd niet direct heb meegenomen in de calculatie van de verbouwing) en we moeten eens goed gaan uitzoeken hoe en waar de zon precies valt in onze groene oase. Heel belangrijk natuurlijk voor de plek van de eventuele veranda én de bloempluktuin.
Droomhuisje in de tuin
Niet alleen wij, ook onze zoon van 4 heeft ideeën opgedaan op de beurs. Hij vond samen met zijn zusje alle houten huisjes en veranda’s geweldig, met als hoogtepunt een kinder tuinhuisje. Waar we voor onze eigen dromen dus graag een specialist raadplegen, gaan we dat met het tuinhuis voor de kinderen heel anders doen. Die gaat zoonlief, uiteraard met hulp van papa, eigenhandig bouwen met al het sloophout dat hij de woning komt. Stiekem hoop ik dat er een nog een oud kozijn bespaard blijft, want daar heb ik dan weer een leuk idee voor…
3 tips voor het aanpakken van de tuin
Ik kom van alles tegen bij de start van deze verhuizing en verbouwing. Wat had ik dat graag van tevoren geweten. Doe jij er je voordeel mee, scheelt een hoop zoeken misschien, hou je tijd over voor de leuke dingen:
- Houd in je verbouwingsbudget ook rekening met de wensen voor de tuin. Dit lijkt vanzelfsprekend maar is toch handig om apart op te nemen in de calculatie. Zo kan je ook daar je dromen realiseren en trek je binnen én buiten mooi bij elkaar. Dat geeft direct nóg meer leefruimte!
- Meten is weten. Maak een plattegrond om te bepalen wat er zoal in de tuin kan passen. Doe dit het liefst met zijn tweeën: rechte lijnen zijn makkelijk op te meten maar hoeken zijn wat lastiger. Meet vanuit de gevel van de tuin. Geef op de plattegrond ook het huis aan, met de deuren en de ramen: belangrijk voor de loop- en kijkrichting in de tuin en het zicht vanuit het huis.
- Waar is het noorden in de tuin, en waar het zuiden? Handig om te weten in verband met de stand van de zon gedurende de dag. Teken daarom in tuinontwerpen ook een pijl richting het noorden op de plattegrond. In de praktijk is het fijn om zowel een zitplek in de zon als in de schaduw te hebben. Teken de terrassen als eerste. Staat buiten eten hoog op de wensenlijst, houd dan rekening met de maten van een flinke eethoek (reken voor de plaats van één stoel één vierkante meter). Het aantal zonuren is ook essentieel voor de plaats van de border(s). Wil je een tuin met uitbundige bloeiers, dan is een plek waar de zon minimaal zes uur per dag schijnt, een vereiste.
Volgende week vrijdag weer een nieuwe blog. Keep you posted!
Ook interessant?

NIEUWBOUWVLOG: Aflevering 3
Bekijk het artikel
Nieuwbouwblog: de slaapkamers
Bekijk het artikel
Nieuwbouwblog: op zoek naar de vloer
Bekijk het artikel