1 t/m 31 oktober 2020 | via website en social kanalen 1 t/m 31 okt 2020 | via website en social kanalen
Home - Volg de verbouwing - Volg de verbouwing: vergunningen

Volg de verbouwing: vergunningen

Wij zijn Ruby (projectleider) en Anneleen (thuismoeder). Ouders van Louie (4), Belén (2) en Valijne (1). Vanuit ons prachtige loft-achtige huis in hartje centrum Haarlem verhuizen wij in de zomer van 2017 naar een dorp 5 km verderop. Wij hebben daar een jaren ’30 huisje gekocht (met tuin!) dat we groots, heel groots gaan verbouwen. In deze blog delen wij de komende maanden onze ervaring met de verbouwing (en onze tips!). We laten je graag meekijken hoe wij van ons vervallen poppenhuisje een (hopelijk) prachtig familiehuis gaan maken. En, we  beloven dat we alles laten zien, de leuke en minder leuke kanten. Zo ben jij vast voorbereid voor als je zelf in huis aan de slag gaat…deze week zijn wij druk met het aanvragen van vergunningen.

Voor anderen lijkt het misschien een eeuwigheid te duren voordat je eenmaal de sleutel krijgt van je nieuwe huis. Voor mij niet. Eigenlijk gaat het me allemaal veel te snel. Ik moet eigenlijk al een keuze maken voor de keuken, nog voordat we echt goed kunnen meten waar de keuken precies moet komen. 14 weken levertijd is heel reeel hebben we inmiddels begrepen. Toch heb ik na uren het internet afstruinen besloten te wachten met beslissen,  totdat ik de ruimte in het nieuwe huis goed kan bekijken. Dan straks maar een weekje (langer) “kamperen”.

Vergunningen, vergunningen, vergunningen
We zijn inmiddels vrijwel dagelijks bezig met de voorbereidingen en dus best druk met alles wat we nu al kunnen doen, nog voordat we de sleutel van ons nieuwe huis hebben. Zo is Ruby bezig met vergunningen. Inmiddels een veel gehoord woord bij ons in huis. Voor het aanvragen van een vergunning voor bijvoorbeeld een dakkapel moet je rekenen op zeker 8 weken doorlooptijd. Die aanvraag kan je echter pas indienen als de definitieve tekeningen van de aannemer binnen zijn.
De aannemer. Ook zo’n fijn project. Die moet je dus wel zien te vinden voordat je tekening door de goede man kan laten maken.
Ook daar is Ruby druk mee geweest de afgelopen tijd. De eerste offertes komen binnen, hopelijk kunnen we snel een (juiste) keuze maken.

Door de bomen het bos soms even niet meer zien
Zo hangt alles dus met elkaar samen. Want ook hierbij komen we dan toch weer op de tuin uit. Daar staat namelijk een prachtige oude, grote kastanjeboom, die het hele huis in de schaduw zet én eigenlijk heel onhandig en onveilig staat te staan, dicht tegen het huis aan. Inmiddels zijn er al verschillende bomenmannen langs geweest om de boom te inspecteren. Van hen kregen wij te horen dat er bepaald bedrijf moet komen die inspectieonderzoek komt verrichten, voordat er ook maar iets met die boom mag gebeuren. Een hoop tijd maar ook een hoop kosten zijn hiermee gemoeid. Kosten waar we eigenlijk niet op gerekend hadden.

En dan is er ook nog een boom in de voortuin. Hoogstwaarschijnlijk mogen we die weghalen maar ook dit moet gebeuren door een professioneel bedrijf. Logisch natuurlijk en veiligheid staat voorop maar dit alles betekent ook enkele duizenden euro’s extra aan kosten, een hele hap uit het budget, nu al!

Mijn droomvloer
Het feit dat we onvoorziene kosten op ons pad tegenkomen is jammer, maar goed dat gegeven neem ik dan weer mee in mijn zoektocht naar betaalbare tegels, vloeren, sanitair en dergelijke. Want het budget beheren, dat is mijn ding. En weet je wat zo grappig is, ik zie het als sport, wordt er heel creatief van.
Gelukkig is er oneindig veel keus op het gebied van vloeren.
In de hal wil ik persé een Portugese of Marokkaanse tegelvloer, al probeert iedereen het uit mijn hoofd te praten; “daar raak je snel op uitgekeken”. Ik wilde het eigenlijk in ons huidige huis al, dat is niet gelukt, dus nu komt het zeker in mijn nieuwe huis!

Voor de badkamer wil ik een hexagon (zeshoekige) tegel. Het liefst lichtgrijs, een beetje gemêleerd. Helaas heb ik daar nog geen geschikt adres voor gevonden. Ook nog maar eens op de site van de beurs speuren of ik een leverancier tegenkom die mij hierbij kan helpen.

In onze huidige woning hebben we een prachtige gietvloer beneden. Past ook helemaal in de industriële woonkamer, wat eerst trouwens een garage was. Voor ons nieuwe huisje kiezen we voor de inrichting een wat meer nonchalante, authentieker, landelijke stijl. Er komt dus een houten visgraat vloer. Omdat we ook vloerverwarming willen, wordt het lamelparket. En laten we daar nu een heel mooie van gezien hebben van vtwonen.

Als ik het allemaal zo opnoem ben ik meteen gerustgesteld. We hebben eigenlijk al best veel onderzocht en besloten. Gelukkig maar want volgens verschillende aannemers is vier maanden rigoureus verbouwen best krap…

Tip: voordat je de sleutel van je nieuwe huis krijgt kan je al heel veel doen
1. Verdiep je in vergunningen. Op www.rijksoverheid.nl kan je een vergunningencheck doen.
2. Vraag in je omgeving naar goede adressen voor bijvoorbeeld vloeren, sanitair, keukens en meubels. Kijk ook eens op de site van de vt wonen&design beurs.
Hier vind je heel veel informatie van merken en bedrijven in alle productgroepen en alle woonstijlen.
3. Zet alvast een doos of krat klaar met spullen die je straks na de sleuteloverdracht meteen nodig hebt in je nieuwe huis. Denk aan koffie, papieren bekers,
schoonmaakmiddelen, vaatdoeken, theedoeken, gereedschap en pleisters.

Nog één week, dan kunnen we echt van start! Keep you posted!

Heb je onze eerdere blogs gemist? Lees ze hier terug! Iedere week houden wij je op de hoogte.
Week 1: Nieuw: volg de verbouwing
Week 2: Volg de verbouwing: wat gaat het snel!
Week 3: Volg de verbouwing: tips voor de tuin

En lees hier het vervolg:

 

 

Ook interessant?