1 t/m 31 oktober 2020 | via website en social kanalen 1 t/m 31 okt 2020 | via website en social kanalen
Home - Volg de verbouwing - Volg de verbouwing: wat gaat het snel!

Volg de verbouwing: wat gaat het snel!

Wij zijn Ruby (projectleider) en Anneleen (thuismoeder). Ouders van Louie (4), Belén (2) en Valijne (1). Vanuit ons prachtige loft-achtige huis in hartje centrum Haarlem verhuizen wij in de zomer van 2017 naar een dorp 5 km verderop. Wij hebben daar een jaren ’30 huisje gekocht dat we groots, heel groots gaan verbouwen.
In deze blog delen wij de komende maanden onze ervaring met de verbouwing (en onze tips!). We laten je graag meekijken hoe wij van ons vervallen poppenhuisje een (hopelijk) prachtig familiehuis gaan maken. En, we  beloven dat we alles laten zien, de leuke en minder leuke kanten. Zo ben jij vast voorbereid voor als je zelf in huis aan de slag gaat…

Administratie…een wereld gaat voor me open
Het gaat nu zo snel ineens! De bezichtigingen zijn achter de rug, ons huis is zelfs al (onder voorbehoud) verkocht! En de hypotheek voor ons nieuwe huis is rond!
De afgelopen week hebben we heel veel opgeruimd, ingepakt, schoongemaakt en vooral allerlei administratie bij elkaar geraapt, lees: gezocht.
Want jeetje, wat komt er veel bij kijken; de makelaar (aan en verkoop van je huis), een financieel adviseur (wat kan je lenen, wat zijn de mogelijkheden?), een bouwkundige keuring, notaris, taxateur…

En stuk voor stuk vragen ze om documenten en andere lastige informatie: waar is dat aankoopbewijs dat 15 jaar ergens opgeborgen is? En hoeveel is er nu precies afgelost op de huidige hypotheek? Een energielabel, hoe kom ik daaraan?
Op het oog simpele dingen, die nu ontzettend veel tijd kosten omdat je ze nooit voor handen hebt. Hoe geordend iedereen mij ook vindt, mijn administratie is dat niet. En dus heb ik me voorgenomen nu álles gelijk goed te ordenen. Zodat ik het snel kan vinden. Lijk me heerlijk! Alle mails van de bank, makelaar en notaris archiveer ik direct in één digitale map. En voor alle benodigde belangrijke documenten heb ik een map aangeschaft. Verdeeld in nieuw/aankocht huis en oud/verkocht huis. Onderverdeeld in weer allemaal tabjes.

De leuke map
Daarnaast komt er nog een map waarin alle bouwkundige en styling aspecten verzameld worden. De leuke map zeg maar 😉
Want alhoewel ik me gek pin op Pinterest blijf ik het fijn vinden om moodboards en tekeningen op papier voor me te zien.
Gelukkig kreeg ik een goeie tip van mijn zus: je kunt je Pinterest-bord opslaan als PDF en vervolgens printen, heel handig, kan die er mooi bij in mijn map.
En bovendien kan ik die prints straks per kamer ophangen in het nieuwe huis met instructies voor de aannemer erbij.
Kijk, zo maak ik van iets dat begon als vervelende klus toch weer iets leuks, want jeetje wat is het fijn om helemaal vanaf 0 te beginnen met het realiseren van ons droomhuis…

3 tips voor de start van een verbouwing/verhuizing
Ik kom van alles tegen bij de start van deze verhuizing en verbouwing. Wat had ik dat graag van tevoren geweten. Doe jij er je voordeel mee, scheelt een hoop zoeken misschien, hou je tijd over voor de leuke dingen:

  1. Breng vooraf je administratie op orde, zo heb je alles bij de hand voor als de makelaar of financieel adviseur er naar vraagt (denk aan alle documenten rond je hypotheek, je inkomens-informatie, aankoopbewijzen, bouwtekeningen van het huis etc.).
  2. Krijg je huis op orde (opruimen!), zorg dat je alvast wat verhuisdozen hebt, dan kunnen spullen die je voorlopig niet nodig hebt alvast in de doos . Opgeruimd staat netjes 😉
  3. Zorg voor een spaarpotje om bepaalde noodzakelijke kosten te kunnen bekostigen zoals de taxateur, voorschieten van de waarborgsom of een bouwkundige keuring.

Keep you posted!

Lees hier het vervolg van de verbouwing:

 

Ook interessant?