1 t/m 31 okt 2020 Oktober woonmaand via site en socials 1 t/m 31 okt 2020 | online vt wonen&design beurs
Home - ALLES OVER (VER)BOUWEN - Sieraden voor aan je wand: schakelmateriaal

Sieraden voor aan je wand: schakelmateriaal

Ja, je leest het goed! We noemen de lichtschakelaar en het stopcontact hier doodleuk sieraden voor aan je wand. Huh? Zul je misschien denken. Schakelmateriaal, is dat niet gewoon een noodzakelijk kwaad? En, als je ze niet heel geraffineerd plaatst, vooral een smet op je strak gestuukte en liefdevol geschilderde wand? Of een gapende wond in je kostbare behang?

Nou, dat geldt zeker niet voor de schakelaars en stopcontacten uit de collecties van Jung en Gira. Die zijn zó fraai, die wil iedereen wel aan de wand!

De kleuren van Le Corbusier
Met zijn strakke, vierkante vormgeving is de LS 990-serie van Jung geheel teruggebracht tot de essentie en daardoor al bijna veertig jaar lang favoriet onder architecten. De inspiratie voor deze serie vonden de ontwerpers bij het Bauhaus.

Een van de beroemdste twintigste-eeuwse architecten die ook volgens de Bauhaus-principes was Le Corbusier. Daarbij was voor hem de kleur van zijn ontwerpen net zo belangrijk als de vorm. Hij ontwikkelde een kleurensysteem met 43 gedempte nuances en 20 dynamische tinten. Het unieke van dit palet is dat de kleuren onderling allemaal goed met elkaar combineren.

Hoe bijzonder is het dat de gehele LS 990-serie nu in al die 63 tinten verkrijgbaar is! Om het gewenste matte oppervlak te verkrijgen, wordt het schakelmateriaal volgens een speciaal proces met de hand geschilderd. Het resultaat? Inderdaad, we zeiden het al: sieraden voor aan je wand.

Extreem plat
Een moderne variant van de klassieke LS 990-serie is de extreem vlakke LS ZERO, die vloeiend overgaat in de wand of het meubel waarin die is ingebouwd. Daarbij wordt door middel van een speciale montage-adapter een naadloze hechting bereikt.

Voor wanden met behang is deze serie ook beschikbaar met 3 mm opbouwhoogte. Doordat het designraam het behang minimaal overlapt, ontstaat een super strakke afwerking. Deze uitvoering is ook geschikt voor een stuuk- of hollewanddikte van 12,5 mm.

Natuurlijke materialen
Behalve met kleur en vorm, wordt er op schakelaargebied ook flink geëxperimenteerd met nieuwe materialen. Gira bijvoorbeeld breidde zijn serie Esprit uit met linoleum en multiplex, twee natuurlijke materialen die beide voor het eerst worden toegepast in schakelaars.

Uitgevonden in 1860 en al decennialang populair als vloerbedekking en tafelbekleding is linoleum gebruikt voor het afdekraamoppervlak. Onbehandeld en licht geruwd ziet het er niet alleen prachtig uit, maar voelt het ook erg prettig aan. Praktisch is het ook: het gaat lang mee, is antistatisch, antibacterieel én makkelijk schoon te maken.

Het multiplex, gemaakt van ragfijn maar ijzersterk berkenhout, bevindt zich onder het matglanzende, gekleurde linoleum en vormt daarmee een beeldschoon contrast.

Gira Esprit linoleum-multiplex is verkrijgbaar in zes verschillende kleuren – antraciet, lichtgrijs, donkerbruin, lichtbruin, middenblauw en edel rood – die zo op elkaar zijn afgestemd, dat je er naar hartelust mee kunt combineren.

Kom je de collecties bekijken op de vt wonen&design beurs van 27 september t/m 2 oktober?

Ook interessant?