///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Volg de verbouwing - nieuwbouw blog: het financiële plaatje

nieuwbouw blog: het financiële plaatje

Mark en Michelle hebben een nieuwbouwhuis gekocht. De komende maanden houden zij jou via deze site op de hoogte van alles wat ze daarbij meemaken.

Even terug naar het begin

Echt tof dat jullie ons volgen!
Voordat ik ga vertellen waar we nu middenin zitten, wil ik jullie nog even mee terug nemen in de tijd. Wij kochten dit huis namelijk al in 2016. Dat was vlak voor al die gekkigheid op de huizenmarkt.

De voordelen: ons nieuwe huis was nog relatief goedkoop en  in het aankoopbedrag zaten de keuken en de badkamer inbegrepen.

De uitdagingen: de verkoop van ons oude huis en het regelen van de financiering.

Eigen geld? Dat hadden we niet

Laten we het eens over de uitdagingen hebben. Wij waren destijds in de veronderstelling dat ons oude huis zogenaamd onder water stond en hadden echt de stoute schoenen aangetrokken door onze handtekening onder dat voorlopige koopcontract te zetten. Een (mee te financieren) restschuld lag op de loer en doorgaans ben ik niet zo’n held in het nemen van zulke risico’s. Maar Michelle drukte door!

Ik kan me nog herinneren dat we aanklopten bij onze financieel adviseur, die met een gladgestreken gezicht verkondigde dat we tienduizenden euro’s  eigen geld moesten inleggen om het huis te kunnen kopen. Pff, onze moed zakte toen wel even ver in de schoenen. Zijn vraag vervolgens: “Maar dan kunnen jullie het toch wel van een familielid lenen?” Michelle en ik keken elkaar toen verdwaasd aan en ik ben eigenlijk nog steeds benieuwd hoeveel mensen zulke gulle familieleden of kennissen hebben. Wij hadden ze niet! Maar het is ze vergeven 😉

Kortom, de droom leek wel een beetje uiteen te spatten. Totdat de hypotheekrente steeds verder begon te dalen en de huizenmarkt plotseling begon aan te trekken. De fictieve waarde van ons oude huis steeg bij elke taxatie van een nieuwe makelaar. En de hypotheekverstrekkers werden ook wat flexibeler in hun voorwaarden.

Ons huis was onbetaalbaar

Toch besloten wij om gebruik te maken van het moment en vrij snel ging ons oude huis in de verkoop. Er werd een mooie brochure opgemaakt en we begrepen weer waarom we daar 7 jaar geleden verliefd op waren geworden. Via de makelaar begrepen we ook dat er veel animo was en het werd zelfs in de eerste week al verkocht. Boven de vraagprijs! Nu vonden wij wel dat ons kleine oude huisje onbetaalbaar was. Maar WOW, dat hadden we even niet verwacht.

Al onze wensen op papier

Mede door de verkoop van ons huis, waren voor ons de financiële voorwaarden snel akkoord en wisten we ook welke ruimte we konden creëren voor ‘meerwerk’.

Zo kun je op aangeven van de aannemer en naar wens verschillende veranderingen laten aanbrengen in de nog te bouwen woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbouw, het plaatsen van een dakkapel of het verplaatsen van een stopcontact.

Dat is ontzettend leuk om te doen! Zeker omdat door de jaren heen onze woonwensen zijn veranderd. Het was snel duidelijk dat de prijzen van de aannemer fors zijn, dus je moet een goede afweging maken. Maar sommige dingen zijn wel lekker als die tijdens de bouw al worden aangebracht. Na wat puzzelwerk (financieel en praktisch) hebben wij uiteindelijk gekozen voor een uitbouw van 1,20 meter met openslaande deuren, een trapkast en een veel te duur buitenkraantje 🙂

Naar de notaris, een superformele bedoening

En toen mochten we naar de notaris. Voor diegene die daar nog nooit is geweest, dat is dus een superformele bedoening. Wanneer de koopakte (en dat is een behoorlijk document) wordt voorgelezen, dan maakt het op een gegeven moment niet meer uit in welke taal dat gebeurt. Op het moment dat de woorden je beginnen te duizelen wil je nog maar 1 ding en dat is je handtekening zetten en een goede fles champagne opentrekken!

Wil je ons eerste blog lezen? Dat kan hier.

Bekijk hier aflevering 1 van de videovlog:

Tot snel weer met een nieuwe update!

Ook interessant?