vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - ALLES OVER (VER)BOUWEN - Monique en Wesley bouwen hun droomhuis

Monique en Wesley bouwen hun droomhuis

Monique en Wesley Maas hebben hun droomhuis gebouwd. Op het zonovergoten Curaçao. Daar willen wij natuurlijk meer over weten. We vroegen ze het hemd van het lijf.

Waarom hebben jullie voor het bouwen van jullie huis gekozen voor Curaçao? 

Zo’n 10 jaar geleden kwamen wij voor het eerst op Curacao. We waren op slag verliefd op dit eiland. Het klimaat, de relaxte sfeer en vriendelijke mensen sprak ons enorm aan. Ook in de jaren erna hebben we meerdere malen het eiland bezocht. Het voelde elke keer als ‘thuiskomen’.

Het bouwen van een eigen huis op Curacao zien wij ook als een investering. Naast het eigen vruchtgebruik, gaan we het huis ook verhuren. Tevens heb je op Curacao 365 dagen hetzelfde klimaat, zodat we niet gebonden zijn aan seizoenen zoals in Europa.


Wat was de eerste stap die jullie moesten zetten toen jullie het idee voor het bouwen van een eigen huis hadden?

De wens om een tweede woning op een andere plek te hebben, was al langere tijd aanwezig. Waar we eerst focus hadden op Zuid-Frankrijk, Spanje of Portugal, is dit uiteindelijk Curaçao geworden.

In 2016 hebben we ons voor het eerst op de huizenmarkt op Curaçao georiënteerd. In deze fase hebben we contacten gelegd met meerdere real estate agents en is onze zoektocht begonnen. In eerste instantie hebben we diverse bestaande woningen bekeken en zelfs enkele biedingen uitgebracht. Een bevriende bouwkundige, die in die tijd op het eiland woonde, heeft ons met advies bijgestaan. Maar we hebben ook contact gelegd met een aannemer die al vele woningen op het eiland heeft gebouwd.

Uiteindelijk informeerde een real estate agent ons op een nieuwbouw mogelijkheid op Coral Estate, een gated resort in een prachtig natuurgebied van 45 hectare groot, waar nu ongeveer 350 privé woningen zijn gerealiseerd.

Omdat dit exclusieve resort direct aan zee ligt, een mooi strand en 2 heerlijke restaurants met prachtig uitzicht heeft, voelden wij ons direct hier thuis. Tevens is Coral Estate dichtbij de mooiste baaien van Curacao gesitueerd.

Het resort biedt ons rust, ruimte, veiligheid en privacy. En bovenal superieur en onbezorgd woongenot.

Welke experts hebben jullie vervolgens geraadpleegd?

Na een eerste verkenning hebben we de communicatie opgestart en zaten we snel in Nederland aan tafel met de projectontwikkelaar en een begeleidend makelaar, die een start wilden maken met de realisatie van een nieuw type tropische villa. Naar aanleiding van onze wensen, is het basis ontwerp aangepast. 

In de maanden erna hebben we toegewerkt naar een Letter of Intent, die is opgevolgd door een koop- en aanneemovereenkomst voor een kavel en een turn-key woning.

Na het ondertekenen van de koop- en aanneemovereenkomst is de aanvraag voor de bouwvergunning ingediend en is de grond bij de notaris in Curaçao formeel aan ons overdragen.

Tijdens dit traject hebben we voor de verzekeringen, belastingen en andere financiële zaken contact gehad met een financieel adviseur.

Wat was het lastigste deel van het hele traject?

Het lastigste deel van het hele traject was eigenlijk het tijdig verkrijgen van de bouwvergunning van de lokale overheid. Op Coral Estate kennen ze een Vereniging van Eigenaren, ook deze instantie moest eerst goedkeuring verlenen aan de voorgenomen bouwplannen. Dit ging gepaard met enige vertraging. Hierna was het wachten op de bouwvergunning van de overheid. Uiteindelijk heeft het iets meer dan 2 maanden geduurd voordat de officiële goedkeuring werd ontvangen.

Medio november 2017 zijn ze gestart met de bouw, hoe ging dat?

Met deze overeenkomst hebben we te maken met een Nederlandse projectontwikkelaar en makelaar. Beiden ontplooien al sinds lange tijd activiteiten in Nederland en Curaçao. Voor ons gevoel zijn we in goede handen. Lokaal op Curaçao wordt er gewerkt met een Antilliaanse bouwmanager en aannemer. Deze combinatie levert fantastisch resultaat.

Het is zeker een spannend moment geweest toen gestart werd met de bouw. Je zit op afstand en loopt niet even na je werk langs op de bouw. Je moet het dus los kunnen laten. 

Inmiddels zijn we bijna 4.5 maanden verder en kunnen we met een gerust gevoel zeggen, dat met een zeer vaardig bouwteam een solide en prachtig huis is neergezet. Wij zijn zeer content met het tot nu toe gerealiseerde resultaat.  

En wat was het leukste deel?

Het leukste deel is eigenlijk het hele proces. We merken dat we er bijna elke dag mee bezig zijn. Elke week worden we met foto’s, mail en whatsapp berichten op de hoogte gehouden van de vorderingen. Ondanks dat je op afstand zit beleef je alles intens mee. Dat vinden we, ondanks de afstand, erg leuk en spannend. 

Gedurende het gehele proces hebben we tussentijds 4 keer Curaçao bezocht. Deze bezoeken stonden voornamelijk in het teken van bezoeken aan leveranciers voor de keuken, het sanitair, tegels, tuin, hang en sluitwerk, etc. 

Ook hebben we diverse lokale woonwinkels & bouwmarkten bezocht. De bedden hebben we op Curaçao besteld.

Verder hebben we besloten om een groot deel van de inventaris en inrichting van het huis in Nederland aan te schaffen en te verschepen naar Curaçao. Dit vraagt veel tijd, maar is zo leuk om te doen.


Jullie zijn nu (bijna) klaar, zijn er nog laatste puntjes die op de i gezet moeten worden?

Op het moment van dit interview vertoeven we weer op Curaçao. Dit bezoek is het laatste voordat de woning aan ons wordt opgeleverd. De oplevering staat gepland voor medio juli 2018. 

We gebruiken dit bezoek voor overleg met de hovenier, de zwembad leverancier en uiteraard met de projectontwikkelaar en zijn team om nog enkele laatste wensen of aanpassingen af te stemmen.

De keuze voor een lokale beheerder hebben we gemaakt. Hij en zijn team is op afstand verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het in- en uitchecken van gasten, schoonmaak, tuin- en zwembadonderhoud en fungeert als centraal aanspreekpunt voor onze huurders.

We hebben vooral voor deze beheerder gekozen omdat hij zelf op het resort woont en een oogje in het zeil kan houden en direct kan inspringen op vragen van onze huurders. Op deze manier kunnen we met een fijn gevoel ons huis achterlaten.


Waar verheugen jullie je het meest op, als je denkt aan wonen in jullie eigen gebouwde huis?

We kunnen niet wachten tot het oplevermoment. Daar kijken we erg naar uit.

We zullen na de oplevering 4 weken op Curaçao verblijven om het huis in te richten en gereed te maken voor de verhuur. Halverwege deze periode komen ook de kinderen over voor een heerlijke vakantie in ons ‘eigen’ huis.

Als dan straks alles gereed is, hopen we ons huis, maar ook ons enthousiasme en ervaringen met betrekking tot Curaçao met familie en vrienden te delen.

Het huis van Monique en Wesley is vanaf 17 augustus 2018 te huur. Op www.kaslamunchi.com vind je alle informatie.

Ook interessant?