Wat kost een keukenverbouwing?

Heb je plannen voor het verbouwen van de keuken? Leuk! Maar ook spannend. Er komt best veel bij kijken en, misschien wel het meest belangrijk, wat kost dat eigenlijk? Alleen met de aankoop van je keuken ben je er niet; hij moet ook nog worden geplaatst en misschien moeten er leidingen worden verlegd of iets anders worden aangepast. Samen met architect Tom Valks en aannemer Gert De Rijder zetten we de belangrijkste zaken voor je op een rij.
Wat is van invloed op de kosten van een keuken?
Tom: “Allereerst de omvang van een keuken. Heb je het over een rechte keuken van 3 meter lang waar alles in zit, of heb je het over een keuken van 8 kastjes lang met een enorm kookeiland? Daarnaast de keuzes die je maakt, zoals de merken en het materiaal. Wil je een aanrechtblad van 8 centimeter dik natuursteen? Dan zullen de kosten iets anders zijn dan wanneer je voor een standaard composietblad of RVS kiest.”
Gert: “Denk ook aan de apparatuur in combinatie met de aanwezige aansluitingen. Als er leidingen moeten worden verlegd, lopen de kosten op. Dat speelt zeker een rol bij een kookeiland. Dan moet al het leidingwerk in de vloer verwerkt worden en naar dat eiland worden geleid.”
Dus de indeling veranderen is duur?
Gert: “Als je leidingwerk wilt gaan verleggen, dan ben je al gauw per discipline een halve dag tot een dag arbeidsloon kwijt. Denk aan een loodgieter, een elektricien of een timmerman. Je zit snel op 500 euro arbeidskosten inclusief btw en klein materiaal. Dus heb je het over drie of vier dagdelen, dan zit je al aan 1500 tot 2000 euro.” Tom: “Los van het leidingwerk, moet je bij een kookeiland ook goed bedenken hoe je met je afzuigkap zit. Hoe laat je de lucht afvoeren?”
Hoe kun je zelf de kosten een beetje drukken?
Tom: “Denk goed na over welke apparatuur je nodig hebt. Wil je een losse oven of een combimagnetron? Is een vriesvakje in de koelkast voldoende, of wil je een losse vriezer? Hoeveel kastjes wil je? Wil je minder uitgeven, dan zou je je keuken wat compacter kunnen laten. Dan is het ook de kunst van het shoppen. Waar ga je kijken? En welke eisen stel je? Misschien zie je wel een showroommodel dat niet helemaal is wat je in je hoofd had, maar wel in de buurt komt én past. Als je daarin flexibel genoeg bent, kun je leuk besparen.”
Gert: “Op de verbouwing bespaar je veel door de voorbereidende werkzaamheden zelf te doen. Sloopwerk, dus de keuken eruit halen en al het afval afvoeren. Is de muur glad, dan zijn de kosten van het tegelzetten niet zo hoog. 70% van de kosten zit in het voorbereidende werk.”
Welke consequentie heeft het als je van gas wilt overstappen naar elektrisch koken?
Gert: “Van gas overgaan op inductie vraagt om een perilexaansluiting. Daar moet je de meterkast voor uitbreiden. Er moeten twee groepen bij worden geplaatst. Kan dat niet, dan moet je je hele meterkast renoveren. Dus zo’n simpele beslissing kan een grote kostenpost worden. Na het aanpassen van de meterkast moet de bedrading ook nog onzichtbaar in de keuken komen.”
Hoe lang duurt een keukenverbouwing?
Gert: “Dat ligt eraan. Gaat het om een keuken eruit en erin? Of ga je ook een stuk woning aanbouwen? In het eerste geval is het niet zo heel spannend. De gemiddelde levertijd van een keuken is drie maanden. Het feitelijke werk zelf varieert van enkele dagen tot drie weken, afhankelijk van vloer-, wand- en plafondafwerking. Ga je aanbouwen, dan komen er zo twee maanden bij.”
Wat kost een keuken gemiddeld?
Gert: “Ik verwacht dat je gemiddeld tussen de 15.000 en de 25.000 euro kwijt bent aan een nieuwe keuken. Dat is dan in het bestaande gebouw, inclusief het plaatsen en de kosten van de keuken. Ga je echt verbouwen, dan is het een ander verhaal. Een doorsnee aanbouw aan de achterkant kost nog eens dat bedrag.”
Ook interessant?

Ontspannen verhuizen, zo doe je dat!
Bekijk het artikel
Een binnenwand van aluminium en glas
Bekijk het artikel
De mooiste legpatronen voor een houten vloer
Bekijk het artikel