Bestel snel je tickets >>
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - ALLES OVER (VER)BOUWEN - Do’s en don’ts bij een bezichtiging

Do’s en don’ts bij een bezichtiging

Ga je je huis zelf verkopen, zonder tussenkomst van een makelaar? Let dan bij een bezichtiging op de volgende punten:

Plan een bezichtiging zoveel mogelijk bij daglicht
Bij daglicht kunnen de potentiële kopers een goede indruk krijgen van je woning. Ze kunnen altijd ’s avonds nog eens terugkomen. Kun je zelf niet op het tijdstip dat geïnteresseerden langs willen komen, dan kun je deze taak overdragen aan een familielid of vriend(in).

Schoon, fris en opgeruimd
Ruim op, doe de gordijnen en luiken open, leg persoonlijke en waardevolle spullen weg en lucht het huis. Het bezoek krijgt de beste indruk als je huis schoon, fris, licht en opgeruimd is. Een appeltaart bakken om een goede indruk te maken, is overbodig. Alle lichten aandoen kan wel helpen je huis net wat lichter te laten ogen.

Rust in huis
Zorg dat het rustig is in huis. Zet de televisie uit, breng de hond even bij de buren en laat de kinderen buiten spelen. Zorg voor de bezichtiging dat er geen los speelgoed meer in de kamer ligt.

Geef de ruimte
Laat je kijkers zelf de route en het tempo bepalen tijdens de bezichtiging. Laat hen zelf alle ruimten betreden en wacht zelf even daarbuiten, zo voorkom je dat de ruimte ‘vol’ wordt. Veel mensen denken ook dat zij veel moeten praten om hun huis te verkopen, maar eigenlijk draait je huis zelf verkopen vooral om luisteren. Wacht op vragen en wees niet bang voor korte stiltes.

Vraag en luister
Peil de interesse nadat het hele huis is bekeken door de vraag te stellen of het huis overeenkomt met wat zij ervan hadden verwacht. Zo kom je er ook achter of je advertentie wellicht iets moet worden bijgeschaafd.

Documentatie
Leg bepaalde documenten klaar, die na de bezichtiging van pas kunnen komen. Verkoop je je appartement, bied je bezoek dan aan de stukken van de Vereniging van Eigenaren in te kijken. Zorg dat je ook een lijst van roerende zaken hebt. Door aan te bieden deze documenten in te kijken, kun je eveneens peilen of deze kijkers nog steeds interesse hebben in je woning.

Verborgen gebreken
Als kijkers erg geïnteresseerd zijn, vertel dan welke onzichtbare gebreken er zijn. Dat zijn gebreken die niet zichtbaar zijn, maar wel bij jou bekend. Dat is een verschil met een verborgen gebrek, waar je zelf ook geen weet van hebt. In dat laatste geval ben je niet aansprakelijk, omdat je dit ook niet wist of niet had kunnen weten. Potentiële kopers moeten op de hoogte worden gesteld van onzichtbare gebreken voordat er een bod wordt uitgebracht. Dat geldt ook voor de stukken van de Vereniging van Eigenaren, die je hebt als je je appartement verkoopt. Geef die documenten ter inzage of stuur ze toe.

Succes met de verkoop. En, oh ja….natuurlijk werkt de geur van vers gebakken appeltaart ook altijd goed mee!

Bron: jaap.nl

JAAP.NL biedt transparantie in de huizenmarkt. Door het totale Nederlandse aanbod van huizen te verzamelen, kan JAAP.NL sneller zicht bieden op het actuele aanbod en kunnen makelaars huizen direct onder de aandacht brengen bij potentiële kopers. En: bij JAAP.NL kan je een huis verkopen zonder tussenkomst van een makelaar.

Ook interessant?