///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - architectenplein - 10 tips voor een geslaagde verbouwing

10 tips voor een geslaagde verbouwing

Het verbouwen van je woning is een ingrijpend proces. Het kost veel tijd, geld en inspanning. Vandaar dat wij De Architectenwinkel gevraagd hebben om tien tips voor een geslaagde verbouwing op een rijtje te zetten:

tip 1: bereid je goed voor
Begin ruim van tevoren met het vaststellen van je uitgangspunten. Hoe beter je die vooraf definieert, hoe beter het eindresultaat. Onderzoek, bespreek en verbeeld wat je wensen en eisen zijn, voor nu maar ook voor in de toekomst. Veranderingen tijdens de verbouwing kosten vaak veel geld en zorgen voor vertraging wat uiteindelijk de kwaliteit niet ten goede komt.

tip 2: bedenk wat je wilt
Maak een programma van eisen van je woonwensen. Dit kan heel concreet een overzicht zijn van de ruimten die je nu hebt en hoe groot ze zijn. Daarnaast maak je een overzicht van wat je zou willen. Geef ook aan hoe belangrijk de wensen zijn. Bijvoorbeeld met ‘noodzakelijk’, ‘belangrijk’ en ‘zou leuk zijn’. Verder kan een ‘moodboard’ met afbeeldingen van de sfeer van het eindresultaat een goed middel zijn om je ideeën over te brengen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schetsen en foto’s uit tijdschriften en internet of van foto’s uit de praktijk.

tip 3: zorg dat je financiën op orde zijn
Weet wat je te besteden hebt. Bepaal wat je kan uitgeven en bespreek een eventuele hypotheek alvast met de bank. Houd er rekening mee dat niet elke verbouwing een waardevermeerdering van je huis inhoudt die evenredig is met de kosten van de verbouwing. Laat je vooral leiden door de door jou gewenste verbetering van de woonkwaliteit en wat je daarvoor over hebt. Zorg dat de hoogte van het totale budget uit hoogstens 85 á 90% van je maximale financiële mogelijkheden bestaat. Hierdoor heb je een reserve voor onverwachte kosten.

tip 4: houd rekening met alle kosten
De kosten worden voor een groot deel bepaald door de bouwkosten. Let er dus op dat hier alle kosten in zitten die op de verbouwing betrekking hebben, van de sloopkosten tot de elektrische installatie. Over de aanvraag bij de gemeente moeten leges worden betaald. Alle voorgaande kosten inclusief de kosten voor architect en constructeur, kunnen hypothecair worden gefinancierd. Buiten de hypotheek zijn er waarschijnlijk uitgaven voor vloerafwerking, gordijnen, meubels, verlichting en misschien de tuin. Neem al deze kosten mee in de voorbereiding.

tip 5: vraag advies over vergunningen en regelgeving
Informeer bij de gemeente wat er volgens het bestemmingsplan en het welstandsbeleid mogelijk is. Laat je voor complexere opgaven adviseren. Bedenk dat je als opdrachtgever zelf verantwoordelijk bent dat het eindresultaat van je verbouwing voldoet aan hedendaagse regelgeving.

tip 6: schakel een deskundige in
Deze helpt met het vinden van een betaalbare oplossing en vertaalt dit naar tekeningen en een omschrijving waarmee een vakkundige aannemer kan worden geselecteerd. Goede tekeningen en omschrijvingen zorgen ervoor dat de aannemer precies weet wat er van hem verwacht wordt en dat offertes van aannemers goed vergelijkbaar zijn.

tip 7: neem voldoende tijd voor het gehele project
Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het dat niet. Een goede voorbereiding waarin je je wensen goed bepaald hebt en hebt laten vastleggen door middel van tekeningen en omschrijvingen kost nu eenmaal tijd. Maar ook voor een goede uitvoering van de verbouwing is tijd nodig. Verder is na de bouwkundige werkzaamheden er tijd nodig is om meubels te plaatsen, verlichting te monteren en de ruimte in te richten.

tip 8: overweeg extra investeringen in energiebesparing.
Nu er toch een vakman met je huis aan de gang gaat is dit het moment om te investeren in het verbeteren van de isolatie van je woning, het aanpassen van de ventilatievoorziening en eventueel het vernieuwen van het verwarmingssysteem. Bij een grote verbouwing drukt dit de energiekosten direct, bij kleine aanpassingen neem je een voorschot op toekomstige verbeteringen aan je huis.

tip 9: kies niet de goedkoopste, maar de beste en prettigste mensen om mee samen te werken
Belangrijk is dat alle partijen als een goed team voor je samenwerken. Een goede samenwerking levert uiteindelijk het beste resultaat. Een stroef lopend bouwproces levert vaker meerwerk op en een eindresultaat wat krap aan overeenkomt met de vooraf geformuleerde wensen.

tip 10: doe het!
Als je na een goede afweging tot de conclusie komt dat een verbouwing haalbaar is neem dan de stap om het te doen. Verbouwen kan een proces lijken met een ongewisse uitkomst, maar als je de juiste vakmensen om je heen verzamelt wordt het eindresultaat beter dan je had durven denken.

Wil je meer weten? Maak eens een afspraak met een architect via www.architectenwinkel.com

button-architectenwinkel

Ook interessant?