10 vragen aan een aannemer

Voor de meeste mensen is een verbouwing niet iets dat je iedere week doet. Om goed werk te gaan is het slim om een professional in de arm te nemen, bijvoorbeeld een aannemer. Hij of zij voert jouw verbouwdroom uit. We vroegen aannemer Gert de Rijder van CED hoe dat in zijn werk gaat.
1. Waar begin je als je voor het eerst bij een opdrachtgever komt?
“Je begint door heel goed te luisteren. Dat is cruciaal. Wat willen de mensen nou eigenlijk? Dan bedoel ik niet ‘Ik wil die balk daar en die balk daar’. Maar wat wil je bereiken met de nieuwe ruimte? Waarom wil je überhaupt verbouwen? Wil je een televisiehoek voor de kinderen, of een werkruimte, zit er iemand in een rolstoel? Dan moet je aan heel andere dingen denken.”
2. Wat kan de opdrachtgever voorbereiden voordat de aannemer komt?
“Wat ik handig vind: koop een ruitjesblok met blokjes van vijf millimeter. Dat geeft een prima matrix om in de juiste verhouding je kamer te tekenen en vervolgens te tekenen wat je bijgebouwd wilt hebben. Maak van karton op dezelfde schaal de meubels of de keuken die je in die ruimte wilt neerzetten en ga daarmee schuiven totdat je het ideale beeld hebt. Dan heb je al heel wat voorwerk gedaan.”
3. Waar let je nog meer op?
“Ik kijk ook naar de bouwkundige staat van het pand. Wat is de constructieve consequentie van deze ingreep? Als ik overal scheuren in de muur zie, dan zegt dat iets over de stabiliteit van de woning. Een verbouwing kan dan risico’s met zich meebrengen.”
4. Hoe lang duurt het voordat de opdrachtgever een offerte krijgt?
“Dat is afhankelijk van waar de offerte voor is. Als het een eenvoudige aanbouw is van twee meter aan de achterkant over de volle breedte van het huis, dan kun je binnen twee tot drie weken alles hebben uitgerekend. Is de verbouwing complexer, omdat er bijvoorbeeld een draagmuur moet worden verwijderd en er daarom een stalen balk moet worden geplaatst? Dan duurt het langer voordat de offerte er is. Dat komt doordat je dan eerst de berekening van derden nodig hebt.”
5. Helpt de aannemer ook met het aanvragen van eventuele vergunningen?
“Dat kan. De aannemer weet precies wat wel en niet in de gemeente mag. Dus als jij iets wilt wat gegarandeerd wordt afgekeurd, dan zegt de aannemer dat vooraf. Hij kan ook helpen bij het invullen van de documenten. Strikt formeel is het zo dat je voor alles wat je bouwkundig aan het pand wilt wijzigen, een vergunning moet aanvragen. Dat is zo omdat jouw verbouwing gevolgen kan hebben voor de woning van de buren. De uiteindelijke aanvraag moet wel door de eigenaar van de woning zelf worden ingediend.”
6. Hoe beïnvloedt het jouw werk als iemand vooraf met een stylist/architect heeft gesproken?
“In positieve zin! Dan wordt in veel gevallen de architect of stylist ook een gesprekspartner voor mij. Dan is het sneller schakelen, omdat een vakgenoot sneller begrijpt waar ik het over heb als het over de constructie gaat.”
7. Hoe verloopt het contact tussen de opdrachtgever en de aannemer tijdens de verbouwing?
“Meestal wordt er een uitvoerder aangesteld. Hij is het aanspreekpunt voor de bewoners en zorgt voor de communicatie en de aansturing van de personen die het werk doen.”
8. Wanneer ben jij tevreden?
“Als de klant dat is. En als ik wegrijd en nog eens achteromkijk en denk ‘Dat hebben we toch maar mooi gedaan’.”
9. Wat is het leukste aan jouw werk?
“De uitdaging is om met zo min mogelijk middelen, dus een zo klein mogelijk budget, een maximaal resultaat neer te zetten. Ik vind het zelf leuk en fijn als ik mensen kan helpen die echt even klem zitten. Bijvoorbeeld iemand die in een rolstoel terecht is gekomen. Die mensen hebben al een heel traject achter de rug. Stel dat ze dan ook nog moeten verhuizen, dan heeft dat veel impact. Als ik er met een aantal eenvoudige ingrepen voor kan zorgen dat ze toch nog kunnen blijven wonen waar ze wonen, vind ik dat de kers op de taart.”
10. Wat zijn de mooiste projecten die je tot nu toe hebt gedaan?
“Och, dat zijn er al zo veel geweest. Ik heb ook veel op schadegebied gedaan, voor mensen die bijvoorbeeld alles zijn kwijtgeraakt door een brand. Die staan letterlijk buiten. Die mensen verder helpen, dat zijn de dingen waar ik een heel goed gevoel bij krijg.”
Ook interessant?

Ontspannen verhuizen, zo doe je dat!
Bekijk het artikel
Een binnenwand van aluminium en glas
Bekijk het artikel
De mooiste legpatronen voor een houten vloer
Bekijk het artikel