///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Woonkamer - Afplaktape verwijderen? Dìt is het beste moment

Afplaktape verwijderen? Dìt is het beste moment

Neem je een kwast of gebruik je beter een roller? Wanneer kan je buiten aan de slag met verf? En dat afplaktape? Verwijder je dat meteen of kan je het beter even laten zitten? Op deze, en andere prangende verfvragen, vind je hier alvast het antwoord. 

We vonden op Flexa.nl een heleboel handige tips en tricks over de keuzes die je maakt als je aan de slag gaat om binnen of buiten te verven. Deze vijf prangende vragen en handige antwoorden willen we je niet onthouden. 

1. Wat is het beste moment voor het buitenschilderwerk?

De beste periode is vanaf halverwege april tot eind september.  Dat heeft te maken met temperatuur en luchtvochtigheid. Lage temperaturen en of een hoge luchtvochtigheid vertragen de droging en doorharding van de verflagen. Slimme tip: voorkom schilderen in de volle zon, schilder bij voorkeur achter de zon aan.

2. Kwast of roller?

Wanneer gebruik je nou een kwast of juist een roller en wat zijn de voor- en nadelen? Dat zit zo: kwasten zijn meer geschikt voor kleinere objecten en voor moeilijk bereikbare plaatsen. Met een kwast heb je minder last van verfspetters en kwasten zijn gemakkelijker schoon te maken. Maar: verf breng je sneller aan met een roller dan met een kwast, zeker bij grotere oppervlakken. Volgens Flexa kunnen minder ervaren klussers vaak beter uit de voeten met een roller dan met een kwast.

3. Hoe lang duurt het voordat verf echt droog is?

Het hangt er vanaf welk type verf je gebruikt. Waterverdunbare verf is ongeveer na vier uur droog (bij een temperatuur van 20°) en ook overschilderbaar. Deze verf is na vier dagen doorgehard. Terpentineverdunbare verf is na zestien uur schuurbaar en overschilderbaar.(bij een temperatuur van 20°). Deze verf is na zeven dagen helemaal doorgehard.

4. Goed moment om het afplaktape te verwijderen?

Goed om te weten: tape kun je het beste gelijk na de schilderbeurt verwijderen. Laat je het zitten tot de verflaag droog is, dan scheurt of breekt het. Niet handig.

5. Muurtegels in keuken of badkamer verven: goed idee?

Deze tips helpen voor een mooi resultaat. Reinig de tegels grondig met een Verfreiniger (bijvoorbeeld van Alabastine). Schuur de ondergrond vervolgens zo goed als het gaat, maak het vervolgens stofvrij en ontvet nog een keertje. Daarna breng je volgens Flexa als grondlaag een laag Alabastine Tegellak ongeveer tien procent verdund aan. Werk het af met een of twee lagen Tegellak, maximaal vijf procent verdund. Tussen de lagen licht schuren en stofvrij maken. Goed om te weten: omdat vloertegels harder zijn dan muurtegels en meer te verduren krijgen (water en zeepresten) is schilderen geen aanrader.

Op de site van Flexa vind je trouwens nog veel meer veelgestelde vragen met antwoord. Van het verven van verschillende ondergronden tot het gebruik van de juiste afwerking. 

PS. Wist je trouwens dat de Kleur van het Jaar 2020 Tranquil Dawn is?

Ook interessant?