///// BESTEL JE TICKETS /////
vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - Wooninspiratie - Ikebana ofwel Japans bloemschikken: inspirerend en rustgevend

Ikebana ofwel Japans bloemschikken: inspirerend en rustgevend

Ikebana – wat letterlijk levende bloemen betekent – is de Japanse kunst van bloemstukken. Waar we in de westerse wereld vooral kijken naar de kleur en schoonheid van de bloemen, draait het bij Ikebana om compositie en het creëren van harmonie. Deze rustgevende bezigheid kent vele stijlen en stromingen. Wij zetten een aantal bijzondere weetjes voor je op een rij.Van buiten naar binnen

Met de bloemschikkunst proberen de kunstenaars een stukje van de omgeving of natuur naar binnen te halen. Bloemen en kale takken moeten elkaar in evenwicht brengen,  frivole en robuuste elementen wisselen elkaar af tot ze in harmonie zijn. Elke bloem, plant en kleur hebben een betekenis. Zo staat een lotus voor puurheid en bamboe voor veerkracht. De materialen worden afgestemd op het seizoen en elke maand heeft zijn eigen bloem. In deze Japanse bloemenkalender lees je welke bloemen bij welke maand horen en de symbolische betekenis.

Thee, wierook en bloemen

Ikebana bestaat al eeuwen en wordt sinds de 15e eeuw als kunstvorm erkend. Onder de naam kado (de weg van de bloemen) vormt het samen met kodo (wierook) en chado (thee) een van de klassieke Japanse verfijningskunsten. Vandaag de dag zijn er heel veel stijlen en stromingen met ieder hun eigen kenmerken en regels. Van zeer traditioneel en formeel tot een veel vrijere en meer organische schikking.

 

Mindful

Het bloemschikken is een meditatieve bezigheid die in stilte wordt uitgevoerd en die je in contact brengt met jezelf. Door zelf een klein stukje natuur te maken, leer je bovendien anders naar de natuur te kijken. Zelfs samoeraistrijders beoefenden Ikebana om hun hoofd leeg te maken. Absoluut niet voor doetjes dus. De textuur en de vorm moeten verschillend genoeg zijn, maar in zijn geheel een balans vormen. Een ware evenwichtsoefening.

De kunst van het leren

In Japan zijn er duizenden scholen waar je in de leer kunt gaan met aan het hoofd een iemoto of sensei (grootmeester). Vaak wordt deze rol doorgegeven van ouder op kind. Het duurt jaren om het te beheersen. Ook in Nederland kun je Ikebana-lessen volgen op een van de vier scholen, die je kunt vinden op de site van de Nederlandse Ikebana Vereniging. Of laat je online inspireren door een van de vele Ikebana-tutorials.

Bron: Stijlvol WONEN | april-mei 2020 | Fotografie Stefanie De Neve | Styling Sofie Noyen

Dit artikel word je aangeboden door Stijlvol WONENhier lees je meer van hun artikelen. Je vindt ook inspirerende activiteiten van Stijlvol WONEN in het programma van de digitale editie van de vt wonen&design beurs. Neem snel een kijkje.

 

 

Ook interessant?