Home - Ik ben deelnemer - PERS: JE VOET TUSSEN DE DEUR BIJ DPG Media

PERS: JE VOET TUSSEN DE DEUR BIJ DPG Media

Gratis publiciteit: kom met je verhaal in de woongerelateerde bladen van DPG Media. De tips.

Als deelnemer van de vt wonen&design beurs maak je wellicht voor het eerst ook kennis met het bedrijf waarvan dit evenement onderdeel is: DPG Media. Het grootste mediabedrijf van Nederland. Met merken zoals Donald Duck, Libelle, vtwonen en nu.nl. Team vt wonen&design beurs helpt je graag op weg met het vinden van de juiste manier om jouw merk onder de aandacht te brengen van alle relevante redacties en journalisten van buiten DPG Media.

Wil je op andere moment zelf initiatief nemen om onder de aandacht komen? Adverteren helpt om je bekendheid te vergroten. Dat kan altijd en is een mooie aanvulling op je deelname aan de vt wonen&design beurs. Neem even contact met ons op, dan denken we graag met je mee.

Adverteren is niet voor iedereen weggelegd én gratis media-aandacht is natuurlijk helemaal mooi meegenomen. Het is echter niet makkelijk om de redacties voor je te winnen. De redacties bij DPG Media krijgen dagelijks honderden persberichten en persuitnodigingen binnen. Het is onmogelijk om alle persberichten te lezen en nog een groter deel ontvangt nooit een reactie. Hoe zorg je dat je opvalt tussen die enorme berg post én dat ze met jouw onderwerp en bedrijf of product aan de slag gaan?

Onderzoek de doelgroep van de media
De hoeveelheid niet-relevante persberichten die bij DPG Media dagelijks binnenkomen, zijn niet te tellen. Daar doet DPG Media uiteraard helemaal niets mee, tot grote frustratie van sommige afzenders. Onderzoek eerst welke bladen en sites zich tot jouw doelgroep richten. Past de woonstijl uit Eigen Huis & Interieur bijvoorbeeld bij jouw merk of product of zou dat beter passen in vtwonen. Neem ook de vraag mee of het medium niet te breed is voor jouw bedrijf.

Zoek de juiste invalshoek
Je hebt in beeld welke redacties mogelijk interesse hebben in jouw bedrijf. Maar wat weet je eigenlijk van dit mediamerk? Verdiep je in hetgeen ze schrijven en hoe ze er aandacht aan besteden. Zijn er vaste rubrieken waar jouw nieuwtje of expertise in past? Of hebben ze columnisten en zou jij een goede aanvulling op de al beschreven onderwerpen kunnen zijn? Bekijk de mogelijkheden die je de redactie kunt bieden, zodat je met een concreet voorstel kunt komen. Spreekt voor zich dat een algemene mail naar verschillende redacties niet de voorkeur heeft. Stuur de voor jou relevante media dus aparte mails met daarin voor elk voor hun interessante voorstellen.​

Vind de juiste contactpersoon
Iedere mediamerk heeft een algemene redactie mailbox. Deze wordt wel doorgebladerd, maar je maakt meer kans als je een direct contactpersoon kent. Is dat niet het geval, ga dan zelf op zoek naar de juiste persoon. Bij rubrieken zie je vaak de naam van de auteur staan. Het mailadres is meestal te vinden op de bijbehorende website van het medium. Misschien heb je op de vt wonen&design beurs wel eens iemand ontmoet van een van de woonredacties. Gaat dat allemaal niet op, stuur dan een duidelijke mail naar de algemene redactie. Extra belangrijk is het om dan de tips voor een goed persbericht in acht te nemen.​

Wil je jouw persverhaal persoonlijk overhandigen aan de woonredacteuren van DPG Media, kom dan naar de ‘pers meet & greet’, speciaal opgezet voor deelnemers van de vt wonen&design beurs.

Voorwaarden persbericht versturen
Beste redactie, Hierbij ontvangt u bijgevoegd persbericht. Vriendelijke groet’. Ruim de helft van de ontvangen mails is van deze strekking. De kans dat een verslaggever het bijgevoegde word- of pdf-bestand opent, is nihil. En dan gaan we er al vanuit dat de verslaggever de moeite heeft genomen om de mail te openen na het lezen van de zeer inspirerende en pakkende titel van de mail: persbericht bedrijf XYZ. Wil je dat jouw persbericht op zijn minst gelezen wordt? Lees dan hier de tips voor het schrijven van een goed persbericht.

Bellen naar de redactie
Natuurlijk ben je nieuwsgierig of jouw persbericht of artikel suggestie in goede orde is ontvangen. Nog benieuwder ben je of ze er wat mee gaan doen. Maar stel je voor dat dagelijks driehonderd man bellen om te informeren naar hun persbericht. Dan wordt er geen artikel meer geschreven. In de regel heeft er achteraan bellen dan ook geen enkele zin. Als de journalist jouw mail interessant genoeg vindt, neemt hij echt wel contact met je op. 

De media benaderen jou
De optie dat de media jou benaderen is er ook nog. Als jij de expert bent van een bepaald onderwerp, is de kans groot dat de redactie jou benadert om mee te werken aan een artikel of item. Zorg dus dat jij je kennis niet onder stoelen of banken steekt. Begin een blog, schrijf whitepapers of verzin andere manieren om onder de aandacht te komen.​

Kanttekening van free publicity
In tegenstelling tot bij een advertorial of advertentie heb je bij free publicity niet het laatste woord. De redacteuren van de woonbladen hebben zogenaamde redactionele vrijheid om jouw verhaal te verpakken op een manier die past bij de media waarin het verschijnt. Zij doen dit uiteraard altijd met als doel om de lezer/kijker/bezoeker zo goed mogelijk te informeren.

Ook interessant?