Social Media: de basis

Nederlanders ♥ social media
Direct contact met je klant is waardevol, als merk moet je dus dáár zijn waar je klant is. Op de vt wonen&design beurs dus, maar ook online!
De totale digitale populatie van Nederland bestond in juli 2016 uit 14,2 miljoen unieke bezoekers. 61 procent daarvan bezocht internet zowel via de pc als via mobiele apparaten. Dit blijkt uit het MMX Multi-Platform van comScore. Deze nieuwe meetmethode neemt naast desktopbezoek ook bezoek van smartphones en tablets mee. Daarmee ontstaat een completer beeld, omdat juist social media veel gebruikt worden op mobiele apparaten.
Welke sociale media gebruikt NL?
Het meest gebruikte sociale medium is WhatsApp, dat door 10,9 miljoen Nederlanders gebruikt wordt. Op de voet gevolgd door Facebook, dat door 10,4 miljoen mensen wordt gebruikt. Beide platforms zijn voor veel Nederlanders dagelijkse kost: maar liefst 7,8 respectievelijk 7,5 miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks WhatsApp en Facebook.
YouTube daarentegen wordt door ‘maar’ 1,7 miljoen Nederlanders elke dag gebruikt, hoewel dat wel 31 procent hoger is dan vorig jaar.
Instagram groeide van 2,1 in 2016 naar 3,2 miljoen Nederlanders in 2017. Daarmee passeerde het Twitter, dat net als vorig jaar 2,6 miljoen Nederlanders aan zich weet te binden.
2,1 miljoen Nederlanders gebruiken Instagram. Dit platform is vooral populair onder jongeren en 20-39 jarigen.
Ook het gebruik van Pinterest is de afgelopen tijd snel gegroeid. Er zijn 2 miljoen Nederlanders die ‘pinnen’. De doelgroep van Pinterest is duidelijk meer volwassen dan die van Instagram: dit kanaal wordt veel door 20- tot 39-jarigen gebruikt, evenals door 40- tot 64-jarigen.
5x waarom sociale media inzetten?
1. Naamsbekendheid vergroten
Door gebruik te maken van social media vergroot je de online aanwezigheid van je bedrijf. Door het bereik van je merk of product te vergroten, zullen consumenten jouw merk- of productnaam eerder herkennen en zal de naam top-of-mind blijven.
2. Word als expert gezien
Jouw social media-kanaal is een uitgelezen kans om door de consument als expert te worden bestempeld. Je kunt consumenten op de hoogte houden van het laatste nieuws m.b.t. je bedrijf, maar ook van branche gerelateerd nieuws. Wanneer er op regelmatige basis relevante nieuwsartikelen worden gedeeld, gaat de consument jouw bedrijf als expert zien.
3. Reputatiemanagement
Met de komst van sociale media. heeft de ‘stem’ van consumenten een enorm bereik gekregen. Alleen al op Twitter gaan 1 op de 5 conversaties over een product. Als je hier als marketeer van een merk of product op de juiste manier aanwezig bent kan je de ervaring rondom je merk op een positieve manier beïnvloeden.
Want het gaat al lang niet meer alleen om de kwaliteit van je product of dienst, de gehele gebruikerservaring speelt mee in het oordeel van de consument. En juist de persoonlijke interactie speelt hierin een belangrijke rol. Op sociale media is deze interactie op een simpele manier te bereiken door het inzetten van de juiste toon, zowel in promotie van je merk als de manier waarop je service biedt. Denk aan een persoonlijke en originele benadering op vragen van klanten (=webcare).
4. Genereer traffic naar jouw website
Het is goed om in geplaatste berichten een link te maken naar de corporate website van je onderneming. Door plaatsing van regelmatige updates met een link op bijvoorbeeld Twitter, Facebook of LinkedIn kun je via ‘clicks’ extra traffic op de corporate website genereren. Inkomende links zijn verder een erg belangrijke factor in de zoekmachine rankings.
5. Input productontwikkeling
Door monitoring van jouw social media kanalen krijg je tevens inzicht in de wensen van de klant. Deze input kan uitstekend ingezet worden voor het innoveren van je producten. Het is ook mogelijk simpele onderzoekstechnieken in te zetten zoals bijvoorbeeld een poll.
Welke kanalen zijn relevant voor Home Deco-merken
Uiteraard is het geheel afhankelijk van welke doelgroep(en) je wilt bereiken, en in welk stadium van de customer journey zich begeeft, welke sociale kanalen je in gaat zetten. Zijn dat actieve woonconsumenten die een actuele woonvraag hebben of zijn het woonliefhebbers, mensen die alles willen weten op het gebied van wonen, altijd en overal?
Is jouw klant op zoek naar een aankoop of wil hij zich vooral laten inspireren?
Denk goed na over deze vragen en zet daarbij de klant altijd centraal.
Als vt wonen&design beurs merken wij dat het bij Instagram vaak gaat om mooi beeld, inspirerende foto’s terwijl Facebook meer geschikt is om een verhaal te vertellen en te linken naar een achterliggende inhoud op een website.
Wil je deelnemen aan de vt wonen&design beurs Marketing Academy op 19 juni 2017? Meld je dan hier aan!
Ook interessant?

PERS: JE VOET TUSSEN DE DEUR BIJ DPG Media
Bekijk het artikel
Social media: video, video, video
Bekijk het artikel
PERS: HET ULTIEME PERSBERICHT
Bekijk het artikel