Home - Academy - Social media: zo maak je de beste foto

Social media: zo maak je de beste foto

SOCIAL MEDIA: 5 VRAGEN DIE JE JEZELF MOET STELLEN VOOR DE BESTE FOTO

Dat het op social media veel om beeld gaat, dat is waarschijnlijk wel duidelijk. Helemaal bij merken in de woonbranche draait het vaak om de schoonheid van producten en is beeldmateriaal cruciaal bij het overtuigen van de consument. Mooie afbeeldingen en prikkelende foto’s vallen op.  

En laten we eerlijk zijn: de vt wonen&design beurs leent zich bijzonder goed voor mooie plaatjes! Plaats daarom regelmatig foto’s (en ook video’s) van jouw deelname aan de beurs via jouw sociale kanalen. Denk aan foto’s van nieuwe producten in je stand, of van innovaties om je heen. Misschien kun je ook iets opvallends verzinnen bij je stand, waarmee bezoekers spontaan op de foto willen. Combineer het al dan niet met een prijsvraag (deel dit op Facebook en win…). Het levert gratis publiciteit op!

En niet alleen tijdens de beurs. Ook in aanloop daar naartoe kun je consumenten enthousiasmeren voor jouw merk door mooie foto’s te plaatsen van jouw product, werkplaats of productieproces.

Hoe dan ook, het is belangrijk dat je jezelf de juiste vragen stelt bij het maken van de foto. Het lijkt misschien overbodig om jezelf een aantal vragen voor te leggen, maar door op deze manier er zelf bewust van te worden, kan dit zeker positief uitpakken bij het fotograferen.

Vraag 1: wat is mijn onderwerp, en wat vertelt het?
Door jezelf de vraag te stellen ‘wat is mijn onderwerp?’ ga je gerichter kijken naar je beeld. Kijk naar het onderwerp wat je wilt fotograferen, wat vertelt het? Een foto is over het algemeen veel sterker als er een verhaal achter het onderwerp schuilt. Door jezelf bewust de vraag te stellen wat het meest belangrijke van je ‘shot’ is, ga je dit vanzelf beter in beeld brengen. 

Vraag 2: welke sfeer zet ik neer?
Het overbrengen van een bepaalde sfeer kan een foto sterker maken. Een fris interieur met veel daglicht zet een andere sfeer neer dan een donker, somber interieur. Denk goed na wat past bij jouw merk. Wat wil je uitstralen? Kan je dit consequent doorvoeren in al je uitingen?

Vraag 3: hoe hou ik mijn camera vast?
Soms kan een foto helemaal veranderen als de camera anders wordt vastgehouden. Door het onderwerp in plaats van liggend, staand te fotograferen, kan de foto wellicht veel krachtiger worden. Bij het fotograferen in de staande stand, kan het soms zijn dat een deel van de foto gevuld is met leegte of lucht. Probeer dit te voorkomen, door bijvoorbeeld het onderwerp van dichterbij te fotograferen. Voor foto’s op social media kun je het beste liggende of vierkante foto’s gebruiken. 

Vraag 4: waar is het licht?
De hoeveelheid en richting van het licht is belangrijk voor een goede foto. Een verkeerd belichte foto kan de foto helemaal afdoen. Tegen de zon in fotograferen kan mooi zijn, maar geeft dat ook het gewenste effect? Is het mooier als het licht van links of rechts komt? Wanneer de richting van het licht niet het gewenste effect heeft, kan je beter op een later moment terugkomen. Let daarnaast ook op storende lichtinvallen zoals lensflare, schaduwpartijen of overbelichte elementen in bijvoorbeeld een landschap.​ Wist je trouwens dat het ook mooi kan werken om altijd hetzelfde fotofilter te gebruiken bij bijvoorbeeld Instagram, zo blijven al je foto’s een eenheid wat weer sterk kan werken voor de herkenbaarheid van je merk.

Vraag 5: welke compositie of welk perspectief kies ik?
Je ziet het onderwerp en je legt het vast met je camera. Leuk, maar is dit ook het beste perspectief? Misschien wordt de foto wel veel krachtiger als je om bijvoorbeeld een gebouw heen loopt. Hoe ga je het onderwerp vastleggen? Van dichtbij, veraf, van boven, of juist van onder. Door gerichter naar het onderwerp te kijken komt het onderwerp beter tot zijn recht. Vraag jezelf daarnaast af, is de achtergrond storend of voegt de achtergrond juist wat toe aan de foto? Uiteraard is het van belang de horizon recht te houden. Door er alvast tijdens het fotograferen rekening mee te houden, scheelt dit weer tijd in de nabewerking.

TIPS: Telefoons beschikken over steeds betere camera’s. Hier nog een aantal tips waar je op kunt letten bij het fotograferen met je mobiel

 • Telefoon stil houden
  Wacht nog twee seconden na het maken van de foto’s met bewegen; het zou kunnen dat de camera nog bezig is met het nemen van de foto.
 • Zorg voor voldoende licht
  De HDR modus die veel smartphones hebben kan ook helpen om het maximale uit het beschikbare licht te halen. In deze stand worden meerdere foto’s met verschillende belichtingen samengevoegd tot één foto.
 • Probeer verschillende apps Het is natuurlijk erg eenvoudig om de standaard camera app op je telefoon te gebruiken, maar veel andere apps weten echter meer uit de camera te halen dan de fabrikant voor elkaar heeft gekregen.
 • Statieven en opzetlensjes
  Een statief kan handig zijn om cameratrillingen helemaal te voorkomen en met een opzetlens kun je een hele andere kijk op de wereld krijgen.
 • Negeer de digitale zoomfunctie
  Op veel telefoons gaat het om digitaal inzoomen in plaats van optisch inzoomen en dit is in feite niks anders dan een uitsnede maken van het totale beeld en die uitsnede opblazen. Dat komt de beeldkwaliteit zeker niet ten goede. Negeer de digitale zoomfunctie en ga gewoon dichterbij staan.
 • Maak je lens schoon
  Bij een smartphone heb je doorgaans helemaal niet in de gaten als je tijdens het bellen je vinger bovenop de lens houdt. Viezigheid blokkeert licht en kan zorgen voor rare lichteffecten in je foto’s. Houd deze dus schoon!

Bron:

https://www.fotoclub.nl/

Photofacts.nl

 

Ook interessant?