Home - Academy - Social media: succesvol op instagram

Social media: succesvol op instagram

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat voor de vt wonen&design beurs geldt dat Facebook nog altijd vele malen groter is qua aantallen volgers dan Instagram. Niet zo gek, als je bedenkt dat ook de doelgroep van een beurs als de vt wonen&design beurs uit meer dan 1 doelgroep bestaat. De grootste doelgroep is natuurlijk de groep actieve woonconsumenten. Mensen die een actuele woonvraag hebben. Omdat ze een huis of kavel hebben gekocht, een gezinsverandering doormaken of gaan verbouwen om een andere reden. Deze doelgroep bedienen én bereiken wij vooral met Facebook.

Een andere sub-doelgroep van de vt wonen&design beurs is die van de woonliefhebbers. Mensen die professioneel of persoonlijk heel veel bezig zijn met wonen en alles wat daarbij komt kijken. Deze doelgroep laat zich graag inspireren door innovaties, mooie producten of sfeervol beeld. Instagram is het ideale platform om in contact te blijven met deze doelgroep.

Instagram; de feiten en cijfers
Omdat Instagram misschien ook voor jou niet het primaire kanaal is, even wat feiten en cijfers van Instagram op een rij:

  • Over de hele wereld heeft Instagram nu meer dan 600 miljoen maandelijkse gebruikers
  • Voor zover bekend worden er elke dag wereldwijd gemiddeld 95 miljoen foto’s en video’s gedeeld (gegevens van 2016)
  • Instagram groeide van 2,1 in 2016 naar 3,2 miljoen Nederlandse gebruikers in 2017, waarvan waarvan 1,5 miljoen dagelijkse gebruikers
  • Via Instagram zelf kan je uitsluitend berichten posten met je smartphone. Als je vanaf je computer wilt posten op Instagram moet je daarvoor een apart programma gebruiken. Wij gebruiken dit zelf niet actief en posten vooral vanaf de smartphone.

Beeld en heel veel #-s
Het is je vast al opgevallen dat er onder foto’s op Instagram vaak gebruik wordt gemaakt van de zogenaamde hashtags (#). Een goed idee als je goed gevonden wilt worden in de zoekopdrachten die mensen doen op Instagram. Iemand die op zoek is naar inspiratie voor zijn of haar keuken zoekt op Instagram naar #keuken en krijgt alle foto’s te zien die deze vermelding onder zijn foto hebben staan. Let op: als je ook klanten wilt bereiken buiten Nederland, vergeet dan niet je hasgtags ook in het engels te vermelden.

Instagram business-account
Nieuw en heel fijn! Misschien wist je het nog niet, maar je kunt je account omzetten tot een bedrijfsprofiel. De grootste voordelen (los van de extra advertentiemogelijkheden) zijn toch wel de contactbutton en de statistieken. In de contactbutton kun je je adres, telefoonnummer en e-mailadres kwijt. Zo kun je mensen direct doorsturen naar je webshop of klantenservice. De mogelijkheid om statistieken in te zien is ook een waardevolle toevoeging aan de app. Eindelijk krijg je wat meer informatie over je volgers. De statistieken kun je inzien door rechtsboven in je profiel je tikken (icoon van drie verticale streepjes). Je krijgt een overzicht van demografische gegevens van volgers, de beste tijdstippen om berichten te plaatsen en je ziet welke foto’s het best scoren.

Instagram houdt de statistieken bij vanaf het moment dat je je pagina hebt verandert in een bedrijfsprofiel.

Twee vliegen in één klap
Ook mogelijk: je Facebook account koppelen aan je Instagram; zo hoef je je bericht maar op één plek te plaatsen en verschijnt het wel op beide kanalen. Let wel goed op: niet alle berichten van Facebook zijn relevant op Instagram (denk aan tekstueel gerichte berichten) en vice versa. Hoe je deze koppeling maakt lees je hier: https://www.facebook.com/help/instagram/356902681064399

Shoppen op Instagram
De meeste merken starten een Instagram-account met als voornaamste reden branding. Dit is de perfecte plek om je producten en/of diensten te showcasen. Zowel vanuit deze merken als vanuit de consument is er steeds meer de behoefte ontstaan om deze producten of diensten direct te kunnen aanschaffen. Je ziet een mooie lamp en wil niet eerst de app sluiten om vervolgens je browser te openen en de webshop af te struinen. Of je bent op zoek naar een goede architect en je wil niet eerst naar de website om het telefoonnummer op te zoeken. Hoe meer stappen naar de aankoop van het product of dienst, hoe meer er mis kan gaan. Dit is een gemiste kans voor beide partijen.

Instagram Stories: link naar de website
Instagram Stories biedt de mogelijkheid tot het plaatsen van een directe link naar een website. In de story zelf komt er onderin een swipe-icoon om mensen uit te nodigen meer te weten te komen over het onderwerp van de story. Je wordt vervolgens doorgestuurd naar de ingestelde webpagina.

Deze tool wordt momenteel vooral gebruikt door bloggers om te linken naar artikelen, maar het werkt natuurlijk ook voor producten. Stel je voor, je maakt een Instagram Story van de nieuwe accessoirelijn die net is binnengekomen in jouw winkel. Je zet er een link in naar de webpagina van het accessoire in jouw webshop. De klant kan het meteen bestellen!

Product tagging
Instagram realiseert zich dat het makkelijker moet worden om aankopen te doen via het platform. Daarom worden diverse opties toegevoegd aan je post om jouw product beter ‘vindbaar’ te maken.

Je zult na deze update maximaal 5 producten in een foto kunnen taggen. Deze tags blijven onzichtbaar totdat je op de foto klikt. Als je op de tag klikt, krijg je de prijs van het product te zien en kun je doorklikken voor extra productinformatie. De ‘shop now’-link zal beschikbaar zijn binnen deze productdetails. Hierna word je doorgestuurd naar de webshop van de aanbieder waar je direct het product kunt aanschaffen. Overigens krijg je ook de mogelijkheid van Instagram om het product op te slaan, zodat je er nog even over na kunt denken.

De volgende video geeft weer hoe het eruit komt te zien.

Helaas zit product tagging momenteel nog in de testfase en zijn er nog maar een handjevol bedrijven die er gebruik van mogen maken. Het voordeel van deze manier van product tagging tegenover de al bestaande methodes? Er is geen externe partij of browser meer nodig. Je komt met één klik terecht op de pagina waar je het product kunt kopen en kunt met een swipe of klik terug naar de Instagram-feed.

De groei van Instagram
Wij voorspellen dat Instagram in 2017 nog harder gaat groeien dan in 2016 door de toegevoegde waarde die ze constant creëren voor merk én consument. Voor de vt wonen&design beurs gaan we dit medium voor de doelgroep woonliefhebbers actiever inzetten dan voorgaande jaren, voel je vrij om ons te volgen en te liken, volgen wij je terug 😉

Bron
https://www.frankwatching.com/archive/2017/03/16/instagram-voor-jouw-business-in-2017-shoppen-linken-product-tagging/
https://www.frankwatching.com/archive/2016/07/01/7-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-instagram-voor-bedrijven/

 

Ook interessant?