PERS: HET ULTIEME PERSBERICHT

Een persbericht kan een goed middel zijn om free publicity te genereren. Maar wat is nou de beste vorm voor een persbericht? Hoe zorg je ervoor dat jouw nieuws onder de aandacht komt van de woonredacties van DPG Media én journalisten die de vt wonen&design beurs bezoeken
We helpen je graag op weg met 9 tips voor het schrijven van een persbericht
1. Wees de journalist
Het lijkt een open deur, maar verplaats je voor een moment in de schoenen van de journalist. Is het onderwerp van jouw persbericht interessant genoeg voor de doelgroep van het medium? Je moet kritisch zijn over de nieuwswaarde van je bericht of de relevantie ervan voor de doelgroep. Hoe belangrijk is de informatie, in hoeverre wijkt het af van het overige nieuws en welke autoriteit heb jij als verzender?
2. Een goed verhaal, geen reclame
Het doel van een persbericht is informeren, je wilt een bericht delen waar de woonconsument iets aan heeft. Een te wervende tekst en reclametaal kan journalisten nog wel eens afschrikken. Probeer dus zo objectief mogelijk te schrijven: blijf to-the-point, formuleer helder en houd je aan de feiten. Schrijf in de 3e persoon: dus niet “wij staan op de beurs” maar “merk X’ staat op de beurs”
3. Zorg voor een opvallende titel
Je titel moet weerspiegelen waar je persbericht over gaat en prikkelen om verder te lezen. Fris, kort en een call-to-action werken vaak goed. Probeer je organisatie te vernoemen in de titel: ‘Keukenfabrikant X zet samenwerking op met Y’ werkt beter dan ‘Unieke samenwerking op keukengebied’.
4. Een goede structuur is het halve werk
Er is een standaard opbouw voor een persbericht die je kunt volgen. Begin met de top (PERSBERICHT – plaats – datum), gevolgd door de kop (opvallende titel), intro/lead (korte en bondige samenvatting), de uitwerking (de achtergrondinformatie en verdere context) en je sluit af met de noot voor de redactie (voor meer informatie verwijzen naar een bereikbare contactpersoon met naam, e-mailadres en telefoonnummer).
Plaats voor de noot voor de redactie ‘niet voor publicatie’, je wilt immers niet dat dit verder wordt verspreid.
5. Zorg voor mooi en goed beeld.
In de woonbranche is beeldmateriaal belangrijker dan waar dan ook. Je kunt in het bericht zelf een foto toevoegen maar zorg altijd voor een verwijzing naar een plek voor het beeld in hoge resolutie te vinden is. Simpel gezegd is een foto die direct van je fotocamera komt (geen smartphone) van de juiste resolutie.
Zorg ook voor verschillende composities. Zet je product in een sfeer neer maar fotografeer het ook vrijstaand. En varieer met liggende en staande foto’s. Zo hebben redacties en journalisten voldoende keus.
5. De vijf W’s + H
Het komt wel eens voor dat media alleen de eerste alinea van je persbericht overnemen en publiceren. Daarom is het handig om in deze alinea, ook wel intro of lead genoemd, de vijf W’s te vermelden: wie, wat, waar, waarom, wanneer. Ook ‘hoe’ kan handig zijn om hier te vermelden, maar je kunt deze ook in de uitwerking plaatsen.
6. Schrijven is schrappen
Persberichten bestaan doorgaans uit maximaal 1 A4’tje. Schrijf kort en bondig en probeer dubbele informatie te vermijden.
7. Laat je fout niet viral gaan
Het lijkt een open deur, maar spelling, grammatica en structuur is essentieel. Wanneer er een fout in je persbericht staat doet dit niet alleen aan je imago af, maar de fout kan ook worden overgenomen in de daadwerkelijke publicatie. Het is nooit verkeerd om je persbericht door een digitale spelcheck te halen en te laten nalezen door collega’s.
8. Klaar met schrijven, en nu?
Zorg dat je persbericht zo snel mogelijk maar in ieder geval uiterlijk 1 juli beschikbaar is bij team vt wonen&design beurs. Dan maak je de meeste kans om in het gehele traject tot en met de beurs mee te gaan in verschillende uitingen bij diverse media. Wil je meedoen aan de ‘pers meet&greet’ op 15 juni, zorg dan dat je persbericht uiterlijk 15 mei binnen is bij team vt wonen&design beurs.
Bron
http://www.dutchcowboys.nl/publicrelations/29980
http://www.checkzis.com/nl/lijst/404/elementen-van-een-goed-persbericht/
Ook interessant?

PERS: JE VOET TUSSEN DE DEUR BIJ DPG Media
Bekijk het artikel
Social media: video, video, video
Bekijk het artikel
Pers: aanleveren van persmateriaal
Bekijk het artikel