vt wonen&design beurs | Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts Inspiratie voor jouw droomhuis bij 250+ woonexperts
Home - DESIGN OP DE VT WONEN&DESIGN BEURS - Uniek design van de 100-jarige Gispen

Uniek design van de 100-jarige Gispen

De stalen buismeubelen, de Giso-lampen; wie kent ze niet? Precies daarom is het zo leuk dat nu eens niet díe ontwerpen, maar juist de onbekende unica van Gispen in de schijnwerpers staan! Museum Boijmans van Beuningen viert het honderdjarig bestaan van de bekende Nederlandse meubelfabriek met een jubileumexpositie rond bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten.

W.H. Gispen & Co.
Willem Hendrik Gispen (1890-1981) had de kunstacademie in Rotterdam niet eens afgemaakt, toen hij in 1916 zijn eigen smederij oprichtte, W.H. Gispen & Co. Honderd jaar later staat zijn werk nog volop in de belangstelling. In de Gispen-fabriek rollen nog altijd zijn buisframemeubelen van de band. De Van Nellefabriek, die Gispen samen met architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt inrichtte, staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. En Huis Sonneveld in Rotterdam, waar de ontwerper een groot deel van het meubilair voor maakte, geldt als een waar bedevaartsoord voor designliefhebbers.

Verzoeknummers
Meestal worden jubilea aangegrepen om successen uit het verleden nog eens te benadrukken. Maar niet in het geval van Gispen! Met de tentoonstelling ‘Gispen Specials – De klant is koning’ concentreert Museum Boijmans Van Beuningen zich juist op de onbekende Gispen-ontwerpen en hun ontstaansgeschiedenis.

Van kroonluchter tot pianolampje
Het museum selecteerde ruim zeventig bijzondere en in kleine oplage gemaakte producten, die in vrijwel alle gevallen voortkwamen uit een specifieke vraag van een opdrachtgever of klant. Deze specials lopen uiteen van de smeedijzeren kroonluchter voor de Waalse Kerk in Rotterdam uit 1924 tot het pianolampje dat Gispen in 1928 voor een vriend maakte.

Zakelijkheid voor baby’s
Opvallend schattig tussen alle zakelijkheid is de wieg die Gispen in 1935 voor het eerste kind van een Gronings echtpaar ontwierp. Als onderstel gebruikte hij dat van de verrijdbare theetafels die Gispen al sinds 1933 produceerde. Over de stang boven het bedje kon een hemeltje worden gedrapeerd.

Dacht je alles al te weten over een van Nederlands bekendste ontwerpers? Dan dagen wij je uit naar de stand van Museum Boijmans van Beuningen op de vt wonen&design beurs te komen.

Ook interessant?